zad1
promien okregu opisanego na podstawiem prawidłowego ostrosłupa trojkatnego wynosi 4cm. krawedz boczna ma dlugosc 5cm. oblicz objetosc tego ostrosłupa
zad2
w graniastoslupie prawidłowym czworokatnym prezkatna podstawy ma dlugosc 8cm i tworzy z przekatna sciany bocznej,z ktora ma wspolny wierzcholek kat, ktorego cos =2/3. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego graniastosłupa.
Ostrosłup, graniastosłup - objętość, pole powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 mar 2007, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kolno
- Pomógł: 2 razy
Ostrosłup, graniastosłup - objętość, pole powierzchni
Ostatnio zmieniony 5 mar 2007, o 21:47 przez sandra1023, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Ostrosłup, graniastosłup - objętość, pole powierzchni
zad 1
korzystasz ze wzoru
R=\(\displaystyle{ \frac{a^3}{4S}}\)
S=\(\displaystyle{ \frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\)
z tego obliczysz długość a
nastepnie zeby obliczyc długosc wysokosci ostrosłupa musisz skorzystac z tw.pitagorasa
korzystasz ze wzoru
R=\(\displaystyle{ \frac{a^3}{4S}}\)
S=\(\displaystyle{ \frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\)
z tego obliczysz długość a
nastepnie zeby obliczyc długosc wysokosci ostrosłupa musisz skorzystac z tw.pitagorasa
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 mar 2007, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kolno
- Pomógł: 2 razy
Ostrosłup, graniastosłup - objętość, pole powierzchni
w zad 1 wyszło mi 3cm3 ( nie wiem czy dobrze)
bardzo prosze was o pomoc w rozwiazaniu zad 2
bardzo prosze was o pomoc w rozwiazaniu zad 2