1)
Czy 15 litrów wody zmieści się w akwarium o podanych wymiarach?
a) 20cm x 1,6 dm x 3,5 dm
b) 0,3m x 2 dm x 500 mm
2)
Kostkę lodu, która ma kształt prostopadłościanu o wymiarach 2cm x 2cm x 3cm, wrzucono do pustej szklanki. Jaką objętość będzie miała woda po stopieniu się tej kostki? Można przyjąć, że woda otrzymana z lodu ma objętość o 10% mniejszą niż lód.
3)
Metr sześcienny asfaltu waży 1,4 t. Do pokrycia asfaltem boiska o wymiarach 20m x 40m użyto 40 ton asfaltu. Jaką grubość ma warstwa asfaltu na tym boisku?
[ Dodano: 5 Marzec 2007, 16:15 ]
Wiem tylko tyle, że do zadania 2 ma wyjść 10,8cm3, a do 3 około 3,6cm.
Temat poprawiłam.
ariadna
Akwarium, asfalt, lód
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Akwarium, asfalt, lód
3)
\(\displaystyle{ 1,4 t-1 m^{3}}\)
\(\displaystyle{ 40 t-x}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{200}{7}m^{3}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ V=\frac{200}{7}}\)
\(\displaystyle{ abc=\frac{200}{7}}\)
\(\displaystyle{ 20\cdot{40}\cdot{c}=\frac{200}{7}}\)
\(\displaystyle{ c=\frac{1}{28} m}\)
\(\displaystyle{ c\approx{0,036m}}\)
\(\displaystyle{ c\approx{3,6 cm}}\)
\(\displaystyle{ 1,4 t-1 m^{3}}\)
\(\displaystyle{ 40 t-x}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{200}{7}m^{3}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ V=\frac{200}{7}}\)
\(\displaystyle{ abc=\frac{200}{7}}\)
\(\displaystyle{ 20\cdot{40}\cdot{c}=\frac{200}{7}}\)
\(\displaystyle{ c=\frac{1}{28} m}\)
\(\displaystyle{ c\approx{0,036m}}\)
\(\displaystyle{ c\approx{3,6 cm}}\)
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Akwarium, asfalt, lód
\(\displaystyle{ \frac{40t\cdot{1m^{3}}}{1,4t}=\frac{40m^{3}}{1,4}=\frac{40m^{3}}{\frac{14}{10}}=\frac{40m^{3}}{\frac{7}{5}}=40m^{3}\cdot{\frac{5}{7}}=\frac{200}{7}m^{3}}\)
Lepiej?
Lepiej?
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Akwarium, asfalt, lód
Zad.1
15 litrów = 15 dm�
a) 20cm x 1,6 dm x 3,5 dm = 2 dm x 1,6 dm x 3,5 dm = 11,2 dm�
odp: Nie zmieści się.
b) 0,3 m x 2 dm x 500 mm = 3 dm x 2 dm x 5 dm = 30 dm�
odp: Zmieści się.
Zad.2
2cm x 2cm x 3cm = 12 cm�
12cm� - 12 cm� x 0,1 = 10,8 cm�
odp: Po stopieniu się kostki, woda będzie miała objętość 10,8 cm�.
15 litrów = 15 dm�
a) 20cm x 1,6 dm x 3,5 dm = 2 dm x 1,6 dm x 3,5 dm = 11,2 dm�
odp: Nie zmieści się.
b) 0,3 m x 2 dm x 500 mm = 3 dm x 2 dm x 5 dm = 30 dm�
odp: Zmieści się.
Zad.2
2cm x 2cm x 3cm = 12 cm�
12cm� - 12 cm� x 0,1 = 10,8 cm�
odp: Po stopieniu się kostki, woda będzie miała objętość 10,8 cm�.