Cześć, mam do przeliczenia zadanie, bo wyszło mi coś innego niż w podręczniku.
Obracając trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ a=6\mbox{ cm}}\) wokół osi zawierającej wysokość otrzymano:
w podręczniku jest odpowiedz A: stożek o promieniu podstawy \(\displaystyle{ 3}\) i wysokości \(\displaystyle{ 6}\),
ale mi wyszło: promień \(\displaystyle{ 3}\), wysokość \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\).
Kto ma rację? Ja czy podręcznik?
trójkąt i stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 12:15
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
trójkąt i stożek
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2012, o 18:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
trójkąt i stożek
Wysokość trójkąta równobocznego będzie wysokością stożka. Czyli:
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3}}{2}=3 \sqrt{3}}\)
Twoja odpowiedźjest dobra.
Błąd w odpowiedziach, możliwe, że chcieli napisać: i tworzącej \(\displaystyle{ 6}\).
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3}}{2}=3 \sqrt{3}}\)
Twoja odpowiedźjest dobra.
Błąd w odpowiedziach, możliwe, że chcieli napisać: i tworzącej \(\displaystyle{ 6}\).
Pozdrawiam!