Witam prosiłbym o pomoc w takim zadanku:
Krawędzie boczne prawidłowego ostrosłupa trójkątnego są równe a, wysokość zaś jest równa h. Oblicz sinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do krawędzi podstawy.
Mi osobiście wyszło
Ostrosłup prawidłowy, kąt nachylenia
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Ostrosłup prawidłowy, kąt nachylenia
[edit]
dwa razy z pitagorasa.
\(\displaystyle{ (\frac{2}{3}a)^2+h^2=x^2}\)
i potem:
\(\displaystyle{ (\frac{a}{2})^2+h_2^2=x^2}\)
dwa razy z pitagorasa.
\(\displaystyle{ (\frac{2}{3}a)^2+h^2=x^2}\)
i potem:
\(\displaystyle{ (\frac{a}{2})^2+h_2^2=x^2}\)
Ostatnio zmieniony 4 mar 2007, o 18:40 przez mat1989, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 4 mar 2007, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WARSAW
- Podziękował: 13 razy
Ostrosłup prawidłowy, kąt nachylenia
No chyba kolega treści nie zrozumiał albo i tak wyszło ale mi wyszedł wynik:
sin alfa= \(\displaystyle{ \sqrt\frac{3h^{2}+a^{2}}{{4a^{2}}}}\)
sin alfa= \(\displaystyle{ \sqrt\frac{3h^{2}+a^{2}}{{4a^{2}}}}\)