W graniastoslupie prawidlowym trojkatnym pole powierzchni bocznej rowne jest sumie pol obu podstaw. Oblicz kosinus kata nachylenia przekatnej sciany bocznej do sasiedniej sciany bocznej.
P.
Graniastoslup prawidlowy trojkatny
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Graniastoslup prawidlowy trojkatny
Podpowiem Ci jak obliczyć przekątną ściany bocznej nazwijmy ją x
a to krawędź podstawy
h to wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ 4ah=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}\) więc \(\displaystyle{ h=a{\cdot}2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+h^{2}=x^{2}}\)
a to krawędź podstawy
h to wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ 4ah=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}\) więc \(\displaystyle{ h=a{\cdot}2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+h^{2}=x^{2}}\)