ostrosłupy...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
atev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 sty 2007, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 2 razy

ostrosłupy...

Post autor: atev »

Zadania z którymi nie potrafię sobie poradzić, proszę o pomoc :

1)w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość d. kat plaski sciany bocznej przy wierzchołku ma miare alfa. oblicz objętość ostrosłupa

2)W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy dlugosci a krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kat o mierze alfa. oblicz objetosc i pole powierzchni bocznej tego ostroslupa

3)Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest dwa dwa razy dłuższa od krawędzi jego podstawy równej alfa. Oblicz objętość tego ostrosłupa

4) Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe S, a miara kąta miedzy wysokosciami sąsiednich ścian bocznych poprowadzonymi z wierzchołka ostrosłupa jest rowna 2alfa. Oblicz objętość ostroslupa

5)W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości długości h ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod katem o mierze alfa. oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostroslupa


z góry dziękuję za pomoc !!
jokers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 23 lut 2007, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdansk
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

ostrosłupy...

Post autor: jokers »

zad.1
V=a�h/3
a=√2/2d
tg α =h/0,5d h=(tg α×d)/2

[ Dodano: 3 Marzec 2007, 19:22 ]
to nie ten kąt (tg α )sorki
ODPOWIEDZ