Wyrównanie powierzchni w magazynie
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: skierniewice
Wyrównanie powierzchni w magazynie
Witam serdecznie, muszę wyliczyć ile należy wylać betonu aby wyrównać magazyn... Mam dwa pomieszczenia o łącznej powierzchni \(\displaystyle{ 160\ m^2}\) (po \(\displaystyle{ 80\ m^2}\) każdy) wymiary wybranych różnic poziomu znajdują się na załączonym zdjęciu. Jak mam to wyliczyć? jakiś wzór?
Ostatnio zmieniony 29 sie 2012, o 19:50 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyrównanie powierzchni w magazynie
1) Brak wymiarów liniowych pomieszczeń.
2) Czy podłoga (teraz) jest w miarę płaska pomiędzy zmierzonymi różnicami ? Albo czy można tak przyjąć.
2) Czy podłoga (teraz) jest w miarę płaska pomiędzy zmierzonymi różnicami ? Albo czy można tak przyjąć.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: skierniewice
Wyrównanie powierzchni w magazynie
każdy magazynek ma 5 m szerokości i 16 m długości. Powierzchnia jest płaska tylko nierówna (bez dołów itp)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyrównanie powierzchni w magazynie
Więc przyjmując, że kawałki podłogi są płaskie (czyli w przybliżeniu) obliczamy objętość (nieco rozpisałem abyś wiedział skąd to mam) :
\(\displaystyle{ 0,5(0,05+0,165)\cdot 8\cdot 5=4,3m^3}\)
\(\displaystyle{ 0,5(0,165+0,215)\cdot 40=7,6}\)
\(\displaystyle{ 0,5(0,10+0,125)\cdot 40=4,5}\)
\(\displaystyle{ 0,5(0,125+0,16)\cdot 40=5,7}\)
I wszystko dodać.
Ps. Ponieważ masa samopoziomująca jest raczej droga, można największe obniżenia najpierw wyrównać solidną zaprawą cementową.
\(\displaystyle{ 0,5(0,05+0,165)\cdot 8\cdot 5=4,3m^3}\)
\(\displaystyle{ 0,5(0,165+0,215)\cdot 40=7,6}\)
\(\displaystyle{ 0,5(0,10+0,125)\cdot 40=4,5}\)
\(\displaystyle{ 0,5(0,125+0,16)\cdot 40=5,7}\)
I wszystko dodać.
Ps. Ponieważ masa samopoziomująca jest raczej droga, można największe obniżenia najpierw wyrównać solidną zaprawą cementową.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: skierniewice
Wyrównanie powierzchni w magazynie
wow mógłbyś mi to hmm wytłumaczyć? skąd wartości 0,165 .itp
co do powierzchni to może źle zrozumiałem Twojej poprzednie pytanie... Grubość nie jest wymagana ale z tego co kojarzę to musi być minimum 5 cm żeby nie pękało...
co do powierzchni to może źle zrozumiałem Twojej poprzednie pytanie... Grubość nie jest wymagana ale z tego co kojarzę to musi być minimum 5 cm żeby nie pękało...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyrównanie powierzchni w magazynie
Właśnie miałem Ci dopisać wyjaśnienie, bo może źle zrozumiałem podane centymetry.
Mianowicie przyjąłem, że to zaniżenie poziomu w stosunku do planowanej (idealnej) powierzchni.
Jeśli jest inaczej (bo to podejrzewam) to pisz - możesz też na gg.
Mianowicie przyjąłem, że to zaniżenie poziomu w stosunku do planowanej (idealnej) powierzchni.
Jeśli jest inaczej (bo to podejrzewam) to pisz - możesz też na gg.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: skierniewice
Wyrównanie powierzchni w magazynie
Nowe dane:
Magazyn zostanie oczyszczony z brudu i pyłu, położy się siatkę zbrojeniową a wszystko zaleje betonem przemysłowym z włóknem teraz pozostaje wyliczyć ile potrzeba betonu?
Magazyn zostanie oczyszczony z brudu i pyłu, położy się siatkę zbrojeniową a wszystko zaleje betonem przemysłowym z włóknem teraz pozostaje wyliczyć ile potrzeba betonu?