Objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Adam51015
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 lip 2012, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: Adam51015 »

Podstawą ostrosłupa \(\displaystyle{ ABCS}\)jest trójkąt równoramienny \(\displaystyle{ ABC}\), taki, że \(\displaystyle{ \left| AB\right|=30}\), \(\displaystyle{ \left| BC\right|=\left| AC\right|=39}\) i spodek wysokości ostrosłupa należy do jego podstawy. Każda wysokość poprowadzona z wierzchołka \(\displaystyle{ S}\) ma długość \(\displaystyle{ 26}\). Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: Sherlock »

Adam51015 pisze:Każda wysokość poprowadzona z wierzchołka \(\displaystyle{ S}\) ma długość \(\displaystyle{ 26}\)
Rozumiem, że każda wysokość ścian bocznych. Zauważ trzy trójkąty prostokątne. Każdy ma przeciwprostokątną długości \(\displaystyle{ 26}\) oraz wspólną przyprostokątną \(\displaystyle{ H}\) (wysokość ostrosłupa). Choćby z tw. Pitagorasa wynika, że trójkąty te są przystające. "Dolne" przyprostokątne mają równej długości. W tym ostrosłupie spodek wysokości będzie leżał w środku okręgu wpisanego w podstawę.
AU
AU
477efdc3f0a87aac.jpg (6.18 KiB) Przejrzano 56 razy
Ostatnio zmieniony 17 sie 2012, o 09:51 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ