Transformacja układu współrzędnych azymutalnych i biegunowyc

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jakubus555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica / Wrocław

Transformacja układu współrzędnych azymutalnych i biegunowyc

Post autor: jakubus555 »

Witam! Piszę program w którym musze prztransformować układ współrzędnych azymutalnych i biegunowych. Męczę się z tym już dłuższy czas dlatego bardzo proszę o jakąś wskazówkę bądź pomoc. Opis problemu poniżej :


Dana jest sfera a właściwie pół sfery. Mam zdjęcie tej pół sfery zrobione od góry. Aby znaleźć konkretne punkty na tym rzucie z góry należy skorzystać z takich oto wzorów ( np chce punkt azymut 90 i polarny 45 st )

x=cos(90)*sin(45)*r
y=sin(90)*sin(45)*r

czyli ogólnie :
x=cos(azymut)*sin(radial)*r
y=sin(azymut)*sin(radial)*r

Tutaj bez problemu odczytuje sobie wybrane współrzędne kątowe.
Jednak problem pojawia się gdy na tym samymy rzucie z góry zmieniam początek układu współrzednych. Czyli punkt 0azymut i 0 radial nie jest już w samym centrum rzutu z góry lecz np znajduje sie pod kątem 45 st radialnych tak jak na przykladowym rysunku poniżej.
Bardzo proszę o pomoc .

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/1bGy/
ODPOWIEDZ