Różnica pola kola opisanego na kwadracie i wpisanego w ten kwadrat wynosi 4Π (pi) cm�. oblicz pole kwadratu.
Prosił bym o rozwiązanie bo zbytnio nie wiem jak sie do niego zabrać.
Ps. jak coś to z tylu są odpowiedzi i wynik wynosi 16cm�.
zadanie z pola koła
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
zadanie z pola koła
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}{\pi}a^{2}-\frac{1}{4}a^{2}{\pi}=4\pi}\)
\(\displaystyle{ a=4}\) więc Twoja odpowiedź jest dobra bo pole kwadratu to
\(\displaystyle{ P=a^{2}=4^{2}=16}\)
\(\displaystyle{ a=4}\) więc Twoja odpowiedź jest dobra bo pole kwadratu to
\(\displaystyle{ P=a^{2}=4^{2}=16}\)
- bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
zadanie z pola koła
Okrąg opisany na kwadracie ma średnicę równą przekątnej kwadratu tj. \(\displaystyle{ d=\sqrt{2}a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) to bok kwadratu, okrąg wpisany ma przekątną \(\displaystyle{ d = a}\).