osmioscian w szescianie?

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sylwka18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 5 wrz 2006, o 18:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: się biorą dzieci xD
Podziękował: 12 razy

osmioscian w szescianie?

Post autor: sylwka18 »

znajdź stosunek objetosci szescianu do objetosci osmioscianu foremnego wyznaczonego przez srodki scian szescianu.

za nic nie moge rozwiazac tego zadania ;/ rysunek mam, ale rozwiazania nie (

prossze o szybka pomoc
Ewa 20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ozimek
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 12 razy

osmioscian w szescianie?

Post autor: Ewa 20 »

Oznacz krawędź sześcianu przez a. Objętość sześcianu oczywiście wynosi \(\displaystyle{ V1=a^{3}}\). Łatwo wyliczyć, ze krawędź ośmiościanu \(\displaystyle{ b=\frac{a\sqrt{2}}{2}}\). Jest wzór na objetość ośmiościanu \(\displaystyle{ V=\frac{b^3\sqrt{2}}{3}}\). Po podstawienu wczęśniej otrzymanego b do tego wzoru otrzymujemy objętość ośmiościanu \(\displaystyle{ V2=\frac{a^3}{6}}\). Zatem stosunek objętości sześcianu do objętości prostopadłościanu wynosi \(\displaystyle{ \frac{V1}{V2}=6}\).
sylwka18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 5 wrz 2006, o 18:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: się biorą dzieci xD
Podziękował: 12 razy

osmioscian w szescianie?

Post autor: sylwka18 »

dziekuje slicznie!! :*
Ewa 20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ozimek
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 12 razy

osmioscian w szescianie?

Post autor: Ewa 20 »

Proszę bardzo
galimatias
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 24 sty 2007, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno

osmioscian w szescianie?

Post autor: galimatias »

Skąd się wziąl nagle ten wzór na objętość sześcianu? Z czego to wynika?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

osmioscian w szescianie?

Post autor: *Kasia »

galimatias pisze:Skąd się wziąl nagle ten wzór na objętość sześcianu? Z czego to wynika?
Wzór na objętość sześcianu jest dość znany i nawet jest w podręcznikach, więc nie rozumiem pytania...
galimatias
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 24 sty 2007, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno

osmioscian w szescianie?

Post autor: galimatias »

Przepraszam... chodziło mi o wzór objętości ośmiościanu . (wzór na objętość sześcianu jest mi oczywiście dobrze znany )
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

osmioscian w szescianie?

Post autor: *Kasia »

galimatias, można rozbić ośmiościan na dwa ostrosłupy, o podstawie \(\displaystyle{ a^2}\) i wysokości \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) to dł. krawędzi sześcianu.
ODPOWIEDZ