1.Czworościan foremny ma objętość równą 2√2
Jaką długość ma krawędź tego czworościanu? zadanie na 6 w 3 klasie gimnazjum nie moge go rozwiązać, wie ktoś może jak to zrobić?
2.W ostrosłupie prawidłowym pięciokątnym krawędź podstawy ma długość 2 dm, a krawędź boczna ma 10 dm.
Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Zadanie wydaję sie być łatwe jednakże gdy zrobiłem te zadanie i zobaczyłem w odpowiedziach w książce była inna odpowiedź Bardzo zły 15√11 dm� jednak mi wychodziło inaczej... kto rozwiąże te zadanie?
Przeniosłam do właściwego działu.
Lady Tilly
2 zadanka z ostrosłupami
2 zadanka z ostrosłupami
Ostatnio zmieniony 27 lut 2007, o 11:46 przez omega11, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
2 zadanka z ostrosłupami
1)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}{\cdot}S{\cdot}H}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ H=\frac{2\sqrt{2}}{3}a}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{2}=\frac{1}{3}{\cdot}\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}{\cdot}\frac{2\sqrt{2}}{3}a}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}{\cdot}S{\cdot}H}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ H=\frac{2\sqrt{2}}{3}a}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{2}=\frac{1}{3}{\cdot}\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}{\cdot}\frac{2\sqrt{2}}{3}a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 lut 2007, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdansk
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
2 zadanka z ostrosłupami
zad.2
ściana boczna to trójkąt równoramienny : podstawa - 2 boki - 10
z tw. pitagorasa wysokość h = √10�-1� =√99 =√9×11 =√9×√11 =3√11
Pb =4×0,5×2×3√11 =15√11...
ściana boczna to trójkąt równoramienny : podstawa - 2 boki - 10
z tw. pitagorasa wysokość h = √10�-1� =√99 =√9×11 =√9×√11 =3√11
Pb =4×0,5×2×3√11 =15√11...