potrzebne! zadanie z ostroslupie;]
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 5 wrz 2006, o 18:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: się biorą dzieci xD
- Podziękował: 12 razy
potrzebne! zadanie z ostroslupie;]
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 2 cm, a kąt między ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ma miarę Pi/4 . Oblicz objętość graniastosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
potrzebne! zadanie z ostroslupie;]
\(\displaystyle{ P_P=6\cdot \frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\)
Trójkąt prostokątny z kątami \(\displaystyle{ 45^o,\ 45^o,\ 90^o}\), to, moim zdaniem, przekątne dwóch kolejnych ścian bocznych i krótsza przekątna podstawy.
Z tego wyliczasz dł. przekątnej ściany bocznej, a potem z Pitagorasa długość wysokości. I objętość.
Trójkąt prostokątny z kątami \(\displaystyle{ 45^o,\ 45^o,\ 90^o}\), to, moim zdaniem, przekątne dwóch kolejnych ścian bocznych i krótsza przekątna podstawy.
Z tego wyliczasz dł. przekątnej ściany bocznej, a potem z Pitagorasa długość wysokości. I objętość.