Witam mam 3 zadania do zrobienia ale nic nie rozumiem. Prosiłbym o zrobienie tego dzisiaj:)
zad1
Suma długosci krawędzi graniastoslupa prawidłowego pięciokątnego o krawędzi podstawy 2cm i wysokosci 4cm jest równa
zad2
Pole powierzchni całkowitej ostroslupa prawidlowego czworokątnego o krawędzi podstawy 4 i krawedzi bocznej 5 jest równe
zad3
Pole powierzchni kuli o promieniu dlugosci 1/2 Pi cm jest równe
Bardzo proszę o pomoc;)
Pozdrawiam Bartek
Geometria 3 klasa liceum
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 4 cze 2012, o 11:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 4 cze 2012, o 11:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Geometria 3 klasa liceum
zad2
\(\displaystyle{ P_{pc} = P_{p}+4P_{b}}\)
\(\displaystyle{ h_{b}=\sqrt{b^2 - (\frac{1}{2}a)^2} = \sqrt{5^2-2^2} = \sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = a^2 + \frac{1}{2}ah_{b} = 16 + 2\sqrt{21}}\)-- 4 czerwca 2012, 14:03 --zad.3
\(\displaystyle{ P=4 \pi r^2 = 4\pi \cdot (\frac{1}{2}\pi)^2 = 4\pi \cdot \frac{1}{4}\pi^2 = \pi^3 \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = P_{p}+4P_{b}}\)
\(\displaystyle{ h_{b}=\sqrt{b^2 - (\frac{1}{2}a)^2} = \sqrt{5^2-2^2} = \sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = a^2 + \frac{1}{2}ah_{b} = 16 + 2\sqrt{21}}\)-- 4 czerwca 2012, 14:03 --zad.3
\(\displaystyle{ P=4 \pi r^2 = 4\pi \cdot (\frac{1}{2}\pi)^2 = 4\pi \cdot \frac{1}{4}\pi^2 = \pi^3 \ cm^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 4 cze 2012, o 11:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Geometria 3 klasa liceum
zad2
Przekątna szescianu ma długosc 5√3. Objętosc tego szescianu jest równa
zad3
Pole przekroju graniastosłupa prawidłowego czworokątnego zaweirającego przekątne równoległych ścian jest równe 9√2 a krawędź podstawy wynosi 3. Wysokośc graniastosłupa jest równa
zad4
Suma długości krawędzi graniastosłupa prawidłowego pięcikontnego o krawędzi podstawy 2cm i wysokosci 4cm jest równa
zad5
W szescianie krawędź ma długosc 2cm a w drugim szescianie krawedz jest 3 razy dłuższa Ile razy objętosc drugiego szescianu jest więszka od objetosci pierwszego?
zad9
W ostroslupie o podstawie kwadratu jedna z krawedzi bocznych jest prostopadła do podstawy. kąt nachylenia najdłużesz krawędzi bocznej do podstawy jest równy 30stopni a długosc tej krawedzi jest równa 4√3. oblicz objętosc
zad14
Wiemy iż punkt C=(2,4) jest środkiem odcinka AB oraz znamy współrzędne punktu A=(1,3) wtedy punkt B ma współrzędne
zad16
Równanie prostej prospodałej od prostej o równaniu y=1/4x -2 i przechodzącej przez punkt A=(1,2) ma postać
Będe mega mega wdzięczny;)!
Przekątna szescianu ma długosc 5√3. Objętosc tego szescianu jest równa
zad3
Pole przekroju graniastosłupa prawidłowego czworokątnego zaweirającego przekątne równoległych ścian jest równe 9√2 a krawędź podstawy wynosi 3. Wysokośc graniastosłupa jest równa
zad4
Suma długości krawędzi graniastosłupa prawidłowego pięcikontnego o krawędzi podstawy 2cm i wysokosci 4cm jest równa
zad5
W szescianie krawędź ma długosc 2cm a w drugim szescianie krawedz jest 3 razy dłuższa Ile razy objętosc drugiego szescianu jest więszka od objetosci pierwszego?
zad9
W ostroslupie o podstawie kwadratu jedna z krawedzi bocznych jest prostopadła do podstawy. kąt nachylenia najdłużesz krawędzi bocznej do podstawy jest równy 30stopni a długosc tej krawedzi jest równa 4√3. oblicz objętosc
zad14
Wiemy iż punkt C=(2,4) jest środkiem odcinka AB oraz znamy współrzędne punktu A=(1,3) wtedy punkt B ma współrzędne
zad16
Równanie prostej prospodałej od prostej o równaniu y=1/4x -2 i przechodzącej przez punkt A=(1,2) ma postać
Będe mega mega wdzięczny;)!