Ostrosłup prawidłowy trójkątny - wysokość.
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - wysokość.
Witam.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak policzyć w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ? Proszę.
Z góry dziękuję za pomoc.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak policzyć w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ? Proszę.
Z góry dziękuję za pomoc.
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - wysokość.
to jeszcze zależy co masz dane.
musisz skorzystać z tw. pitagorasa dla trójkąta prostokątnego zbudowanego z: wysokości ostrosłupa, \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości podstawy i krawędzi ściany bocznej lub: wysokości ostrosłupa, \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości podstawy i wysokości ściany bocznej.
musisz skorzystać z tw. pitagorasa dla trójkąta prostokątnego zbudowanego z: wysokości ostrosłupa, \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości podstawy i krawędzi ściany bocznej lub: wysokości ostrosłupa, \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości podstawy i wysokości ściany bocznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - wysokość.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jeżeli długość krawędzi podstawy wynosi 3cm, a długość krawędzi bocznej 12.
i jak h wyliczyć ( na rysunku zaznaczone ).
i jak h wyliczyć ( na rysunku zaznaczone ).
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - wysokość.
gdyż punkt przecięcia wysokości w trójkącie równobocznym (podstawa bryły) leży w odległości równej \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości tego trójkąta od jego wierzchołka.aniu_ta pisze: musisz skorzystać z tw. pitagorasa dla trójkąta prostokątnego zbudowanego z: wysokości ostrosłupa, \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości podstawy i krawędzi ściany bocznej
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - wysokość.
Czyli liczę: \(\displaystyle{ h^{2} + \frac{2}{3} ^{2} = 12^{2}}\)
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - wysokość.
prawie... ma być tak:
\(\displaystyle{ h^{2} + (\frac{2}{3}h_1) ^{2} = 12^{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ h_1}\) to wys. podstawy, którą powinieneś najpierw obliczyć. mam nadzieję że znasz wzór na wys. \(\displaystyle{ h_1}\) trójkąta równobocznego?
\(\displaystyle{ h^{2} + (\frac{2}{3}h_1) ^{2} = 12^{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ h_1}\) to wys. podstawy, którą powinieneś najpierw obliczyć. mam nadzieję że znasz wzór na wys. \(\displaystyle{ h_1}\) trójkąta równobocznego?
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - wysokość.
a w podstawie \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) będzie jak będę miał podaną wysokość ściany bocznej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - wysokość.
Czyli \(\displaystyle{ H ^{2} + ( \frac{2}{3} * \frac{3 \sqrt{3} }{2} ) ^{2} = 12^{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{141}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{141}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - wysokość.
A jak będzie w podstawie kwadrat, albo 5-cio kąt to tak samo liczę ?
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - wysokość.
zawsze musisz znaleźć jakiś trójkąt prostokątny, żeby obliczyć np. z pitagorasa (chyba że miałbyś dany kąt nachylenie ściany bocznej - wtedy funkcje trygonometryczne).
w kwadracie jednym z boków tego trójkąta prostokątnego będzie połowa przekątnej lub boku (trochę podobnie jak w trójkącie równobocznym), a w pięciokącie odcinek łączący środek pięciokąta z jego wierzchołkiem lub z jego bokiem, ale w pięciokącie mając dany bok \(\displaystyle{ a}\) trzeba korzystać z f. trygonometrycznych żeby obliczyć długość tego odcinka.
w kwadracie jednym z boków tego trójkąta prostokątnego będzie połowa przekątnej lub boku (trochę podobnie jak w trójkącie równobocznym), a w pięciokącie odcinek łączący środek pięciokąta z jego wierzchołkiem lub z jego bokiem, ale w pięciokącie mając dany bok \(\displaystyle{ a}\) trzeba korzystać z f. trygonometrycznych żeby obliczyć długość tego odcinka.
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - wysokość.
Czyli w kwadracie po prostu rysuję przekątne i już mam trójkąty równoboczne ?