W ostrosłupie prawidlowym sześciokątnym długość krawędzi podstawy ma a = 3 a długość krawędzi bocznej k = 7
a.) obliczyć długość wysokości ściany bocznej (l) i wysokośc tego ostrosłupa (h)
b.) Obliczyć pole powierzchni i objętość
ostrosłup z szeciokatem w podstawie
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
ostrosłup z szeciokatem w podstawie
Podstawa ostrosłupa czyli sześciokąt składa się z sześciu trójkątów równobocznych o bokach równych 3 więc:
\(\displaystyle{ h^{2}+(3)^{2}=7^{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{3\sqrt{3}}{2})^{2}+h^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ h^{2}+(3)^{2}=7^{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{3\sqrt{3}}{2})^{2}+h^{2}=l^{2}}\)