Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny o krawędzi podstawy a = 6 cm i kącie nachylenia krawędzi bocznej do podstawy równym 60 stopni.
a.) Oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa
b.) pole powierzchni i objętość.
Ostrosłup
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Ostrosłup
a)
jeśli c to krawędź boczna to zachodzi
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{3}}{c}=cos60^{o}}\)
b) do obliczenia objętości będzie Ci potrzebna wysokość H ostrosłupa
\(\displaystyle{ H^{2}+(2\sqrt{3})^{2}=c^{2}}\)
jeśli c to krawędź boczna to zachodzi
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{3}}{c}=cos60^{o}}\)
b) do obliczenia objętości będzie Ci potrzebna wysokość H ostrosłupa
\(\displaystyle{ H^{2}+(2\sqrt{3})^{2}=c^{2}}\)
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Ostrosłup
Spodek wysokości ostrosłupa prawidłowego jest środkiem okręgu opisanego na podstawie.
Jak wykonasz rysunek do tego zadania to zauważysz ,że spodek wysokości z wierzchołkiem podstawy jest promieniem okręgu opisanego na podstawie a wzór na ten promień to :
\(\displaystyle{ R=\frac{a\sqrt{3}}{3}}\)
czyli
\(\displaystyle{ R=2\sqrt{3}}\)
Jak wykonasz rysunek do tego zadania to zauważysz ,że spodek wysokości z wierzchołkiem podstawy jest promieniem okręgu opisanego na podstawie a wzór na ten promień to :
\(\displaystyle{ R=\frac{a\sqrt{3}}{3}}\)
czyli
\(\displaystyle{ R=2\sqrt{3}}\)