Zadania z brył obrotowych, stożków, kul itp
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 1 raz
Zadania z brył obrotowych, stożków, kul itp
Zad 1
Prostokąt o bokach długości \(\displaystyle{ 4\ cm}\) i \(\displaystyle{ 6\ cm}\) obraca się wokół prostej zawierającej dłuższy bok. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły powstałej w wyniku tego obrotu
Zad 2
Kwadrat o polu \(\displaystyle{ 64\ cm^2}\) obraca się wokół prostej zawierającej środki dwóch równoległych boków oblicz pole powierzchni bocznej powstałej bryły.
Zad 3
Pole powierzchni walca równa się \(\displaystyle{ 80\pi\ cm^2}\), a pole powierzchni bocznej \(\displaystyle{ 48\pi\ cm^2}\). oblicz promień podstawy.
Zad 4
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych \(\displaystyle{ 3\ cm}\) i \(\displaystyle{ 4\ cm}\) obraca się wokół krótszej przyprostokątnej.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły powstałej w wyniku tego obrotu.
Zad 5
Promień podstawy stożka ma długość \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) a jego wysokość jest \(\displaystyle{ 3}\) razy dłuższa. oblicz objętość tego stożka
Zad 6
Obwód podstawy stożka równa się \(\displaystyle{ 8\pi\ cm}\) a tworząca stożka ma długość \(\displaystyle{ 1\ dm}\); oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka
Zad 7
Z półkola o średnicy \(\displaystyle{ 20\ cm}\) zwinięto powierzchnie boczną stożka. oblicz pole podstawy tego stożka
Zad 8
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość kuli o średnicy \(\displaystyle{ 16\ cm}\)
Zad 9
Oblicz objętość kuli której pole powierzchni równa się \(\displaystyle{ 100\pi\ cm^2}\)
Zad 10
Oblicz pole powierzchni kuli o objętości \(\displaystyle{ 288\pi\ cm^3}\)
z góry dziękuje i proszę o szybką pomoc wg tego nie rozumiem a jutro muszę oddać
Prostokąt o bokach długości \(\displaystyle{ 4\ cm}\) i \(\displaystyle{ 6\ cm}\) obraca się wokół prostej zawierającej dłuższy bok. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły powstałej w wyniku tego obrotu
Zad 2
Kwadrat o polu \(\displaystyle{ 64\ cm^2}\) obraca się wokół prostej zawierającej środki dwóch równoległych boków oblicz pole powierzchni bocznej powstałej bryły.
Zad 3
Pole powierzchni walca równa się \(\displaystyle{ 80\pi\ cm^2}\), a pole powierzchni bocznej \(\displaystyle{ 48\pi\ cm^2}\). oblicz promień podstawy.
Zad 4
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych \(\displaystyle{ 3\ cm}\) i \(\displaystyle{ 4\ cm}\) obraca się wokół krótszej przyprostokątnej.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły powstałej w wyniku tego obrotu.
Zad 5
Promień podstawy stożka ma długość \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) a jego wysokość jest \(\displaystyle{ 3}\) razy dłuższa. oblicz objętość tego stożka
Zad 6
Obwód podstawy stożka równa się \(\displaystyle{ 8\pi\ cm}\) a tworząca stożka ma długość \(\displaystyle{ 1\ dm}\); oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka
Zad 7
Z półkola o średnicy \(\displaystyle{ 20\ cm}\) zwinięto powierzchnie boczną stożka. oblicz pole podstawy tego stożka
Zad 8
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość kuli o średnicy \(\displaystyle{ 16\ cm}\)
Zad 9
Oblicz objętość kuli której pole powierzchni równa się \(\displaystyle{ 100\pi\ cm^2}\)
Zad 10
Oblicz pole powierzchni kuli o objętości \(\displaystyle{ 288\pi\ cm^3}\)
z góry dziękuje i proszę o szybką pomoc wg tego nie rozumiem a jutro muszę oddać
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 08:53 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zadania z brył obrotowych, stożków, kul itp
1) W czym problem - masz dane (prawie) na talerzu wymiary walca - wstawiasz do wzorów.
2) Podobnie.
Pytasz.
2) Podobnie.
Pytasz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 1 raz
Zadania z brył obrotowych, stożków, kul itp
A nie dało by rady troszku rozwiązać już pisałem nie umiem tego i tyle nie nauczę się próbowałem i nic kompletne 0
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zadania z brył obrotowych, stożków, kul itp
I podajesz jakie obstawiasz wymiary walców (kręć prostokątem i patrz).
Troszku podpowiemy jak zobaczymy, że coś robisz.
Troszku podpowiemy jak zobaczymy, że coś robisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 1 raz
Zadania z brył obrotowych, stożków, kul itp
więc ok kręcę i kręcę wyszło mi to że podstawa ma śr 12cm dobrze myślę czy źle kręce??
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 1 raz
Zadania z brył obrotowych, stożków, kul itp
więc tylko narazie mam obietość 96(pi)cm(sześcian) mi wyszło mozna wiedziec czy dobrze
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 1 raz
Zadania z brył obrotowych, stożków, kul itp
że jak o co w tym chodzi nie potrafię tego uzupełnic
-- 24 maja 2012, o 17:40 --
jak mam wzór na pole powierzchni bocznej to po obliczeniach zostaje mi tylko 2(pi)*24 i mam mnożyć 24 przez to 2 czy podstawić tylko 24 do wzoru na pole całkowite
-- 24 maja 2012, o 17:49 --
wyszło mi że pole całkowite tej bryły wynosi \(\displaystyle{ 90cm^{2}}\)-- 24 maja 2012, o 17:50 --dobre to jest??
-- 24 maja 2012, o 17:40 --
jak mam wzór na pole powierzchni bocznej to po obliczeniach zostaje mi tylko 2(pi)*24 i mam mnożyć 24 przez to 2 czy podstawić tylko 24 do wzoru na pole całkowite
-- 24 maja 2012, o 17:49 --
wyszło mi że pole całkowite tej bryły wynosi \(\displaystyle{ 90cm^{2}}\)-- 24 maja 2012, o 17:50 --dobre to jest??
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 4 razy
Zadania z brył obrotowych, stożków, kul itp
10.
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3} \pi R^3=288 \pi \\
R^3=288*0.75=216 \\
R=6\\
P=4 \pi R^2=144 \pi}\)
-- 24 maja 2012, o 17:57 --
9.
\(\displaystyle{ P=4 \pi R^2=100 \pi \\R=5\\V= \frac{4}{3} \pi R^3=500 \pi \frac{1}{3} \\}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3} \pi R^3=288 \pi \\
R^3=288*0.75=216 \\
R=6\\
P=4 \pi R^2=144 \pi}\)
-- 24 maja 2012, o 17:57 --
9.
\(\displaystyle{ P=4 \pi R^2=100 \pi \\R=5\\V= \frac{4}{3} \pi R^3=500 \pi \frac{1}{3} \\}\)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, o 17:58 przez Josselyn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 1 raz
Zadania z brył obrotowych, stożków, kul itp
zad 2
to \(\displaystyle{ 128cm^{2}}\)
dobrze liczę czy lipka ze mną-- 24 maja 2012, o 18:27 --da rade ktoś pomóc czy nie??
to \(\displaystyle{ 128cm^{2}}\)
dobrze liczę czy lipka ze mną-- 24 maja 2012, o 18:27 --da rade ktoś pomóc czy nie??