Oblicz objętość graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 17 maja 2012, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trzeboś
- Podziękował: 1 raz
Oblicz objętość graniastosłupa
Krawędź boczna granistosłupa prawidłowego trókątnego ma 16cm. Oblicz objętość V tego granistosłupa widząc że pole powierzchni bocznej to Pb=240cm sześciennych.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz objętość graniastosłupa
\(\displaystyle{ H}\)- wysokośc bryły, krawędź boczna.
\(\displaystyle{ a}\)- długość krawędzi podstawy.
\(\displaystyle{ 3 \cdot a \cdot H=240 \rightarrow a=?}\)
Objętość to iloczyn pola podstawy i wysokości bryły. \(\displaystyle{ P _{p}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ a}\)- długość krawędzi podstawy.
\(\displaystyle{ 3 \cdot a \cdot H=240 \rightarrow a=?}\)
Objętość to iloczyn pola podstawy i wysokości bryły. \(\displaystyle{ P _{p}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 9 maja 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko
- Pomógł: 11 razy
Oblicz objętość graniastosłupa
\(\displaystyle{ a= 5}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{25 \sqrt{3} }{4} \cdot 16= 100 \sqrt{3} cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{25 \sqrt{3} }{4} \cdot 16= 100 \sqrt{3} cm ^{3}}\)