Oblicz objętość graniastosłupów:
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 maja 2012, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Oblicz objętość graniastosłupów:
Bardzo proszę o pomoc, wychodziły mi wyniki o połowę mniejsze:
Wyniki:
c)\(\displaystyle{ 62,5 \sqrt{6} cm^3{}}\)
d)\(\displaystyle{ 12 \sqrt{3} cm^3{}}\)
Przepraszam jeśli to zły dział, kierowałem się bryłami :]
Wyniki:
c)\(\displaystyle{ 62,5 \sqrt{6} cm^3{}}\)
d)\(\displaystyle{ 12 \sqrt{3} cm^3{}}\)
Przepraszam jeśli to zły dział, kierowałem się bryłami :]
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 9 maja 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko
- Pomógł: 11 razy
Oblicz objętość graniastosłupów:
\(\displaystyle{ V= Pp \cdot H =}\)
na przecie kąta \(\displaystyle{ 90 ^{o} jest a \sqrt{3}}\)
na przeciw kata \(\displaystyle{ 60 ^{o} jest \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
na przeciw kata \(\displaystyle{ 30 ^{o} jest a}\)
-- 14 maja 2012, o 19:11 --
P tr. równob. = \(\displaystyle{ \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)}\)
na przecie kąta \(\displaystyle{ 90 ^{o} jest a \sqrt{3}}\)
na przeciw kata \(\displaystyle{ 60 ^{o} jest \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
na przeciw kata \(\displaystyle{ 30 ^{o} jest a}\)
-- 14 maja 2012, o 19:11 --
P tr. równob. = \(\displaystyle{ \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)}\)
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, o 19:12 przez johnblansko, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 maja 2012, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Oblicz objętość graniastosłupów:
\(\displaystyle{ \frac{ a^2{} \sqrt{3} }{4}=\frac{ 5^2{ \sqrt{2} } \cdot \sqrt{3} }{4}= \frac{25 \sqrt{6} }{4}=6,25 \sqrt{6}}\)
Wysokość obliczyłem przez zależność podstawy do wysokości w trójkącie prostokątnym (nie wiem czy to się tak nazywa, w każdym razie tak robiliśmy na lekcji). Trzeba było pomnożyć podstawe przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
\(\displaystyle{ Pp= 6,25 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ H=5 \sqrt{2} \cdot \sqrt{3} = 5 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ V=Pp \cdot H= 6,25 \sqrt{6} \cdot 5 \sqrt{6} = 31,25 \sqrt{36} = 37,25}\)
W d) w ogóle nic nie potrafię zrobić.
Wysokość obliczyłem przez zależność podstawy do wysokości w trójkącie prostokątnym (nie wiem czy to się tak nazywa, w każdym razie tak robiliśmy na lekcji). Trzeba było pomnożyć podstawe przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
\(\displaystyle{ Pp= 6,25 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ H=5 \sqrt{2} \cdot \sqrt{3} = 5 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ V=Pp \cdot H= 6,25 \sqrt{6} \cdot 5 \sqrt{6} = 31,25 \sqrt{36} = 37,25}\)
W d) w ogóle nic nie potrafię zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz objętość graniastosłupów:
c)
\(\displaystyle{ H}\) jest dobrze.
Z Pitagorasa policz \(\displaystyle{ a}\). Powinno wyjść \(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ P_p= \frac{a^2}{2}}\)
d)
Z tego:
Promień opisanego na trójkącie równobocznym
\(\displaystyle{ R=\frac{a\sqrt3}{3}}\)
policz \(\displaystyle{ a}\), potem pole podstawy
\(\displaystyle{ H}\) jest dobrze.
Z Pitagorasa policz \(\displaystyle{ a}\). Powinno wyjść \(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ P_p= \frac{a^2}{2}}\)
d)
Z tego:
Promień opisanego na trójkącie równobocznym
\(\displaystyle{ R=\frac{a\sqrt3}{3}}\)
policz \(\displaystyle{ a}\), potem pole podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 9 maja 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko
- Pomógł: 11 razy
Oblicz objętość graniastosłupów:
\(\displaystyle{ R = \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
z tego oblicz a, znajac a wykorzystaj wzór na pole trójkąta równobocznego, H znasz
-- 14 maja 2012, o 19:27 --
a= \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\)-- 14 maja 2012, o 19:30 --Pp= \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\)
V = \(\displaystyle{ 12 \sqrt{3}}\)
z tego oblicz a, znajac a wykorzystaj wzór na pole trójkąta równobocznego, H znasz
-- 14 maja 2012, o 19:27 --
a= \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\)-- 14 maja 2012, o 19:30 --Pp= \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\)
V = \(\displaystyle{ 12 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 maja 2012, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Oblicz objętość graniastosłupów:
Możesz mi to trochę bardziej wyjaśnić? Pitagorasem obliczaliśmy wtedy gdy mieliśmy 2 dane i 1 niewiadomą, sam nie wiem jak to zrobić .
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 maja 2012, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Oblicz objętość graniastosłupów:
Możesz mi jeszcze podpowiedzieć jak wykorzystać
\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
Jedyne co mi przychodzi do głowy do wstawienie 2 w miejsce \(\displaystyle{ a}\).
\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
Jedyne co mi przychodzi do głowy do wstawienie 2 w miejsce \(\displaystyle{ a}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz objętość graniastosłupów:
To \(\displaystyle{ R=2}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{3}=2}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3} =6}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{6}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{6 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ a=2 \sqrt{3}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{3}=2}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3} =6}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{6}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{6 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ a=2 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 maja 2012, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Oblicz objętość graniastosłupów:
Czyli:
\(\displaystyle{ Pp= \frac{ (2 \sqrt{3} )^2{} }{4}= \frac{4 \cdot 3 \sqrt{3} }{4}=3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V=3 \sqrt{3} \cdot 4=12 \sqrt{3} cm ^3{}}\)
Wszystko pokręciłem i tylko wynik wyszedł dobrze czy jest ok?
\(\displaystyle{ Pp= \frac{ (2 \sqrt{3} )^2{} }{4}= \frac{4 \cdot 3 \sqrt{3} }{4}=3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V=3 \sqrt{3} \cdot 4=12 \sqrt{3} cm ^3{}}\)
Wszystko pokręciłem i tylko wynik wyszedł dobrze czy jest ok?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz objętość graniastosłupów:
Prawie.
\(\displaystyle{ Pp= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} =\frac{ (2 \sqrt{3} )^2{ \sqrt{3} } }{4}= \frac{4 \cdot 3 \sqrt{3} }{4}=3 \sqrt{3}}\)
reszta jest dobrze
\(\displaystyle{ Pp= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} =\frac{ (2 \sqrt{3} )^2{ \sqrt{3} } }{4}= \frac{4 \cdot 3 \sqrt{3} }{4}=3 \sqrt{3}}\)
reszta jest dobrze