Ostrosłup prawidłowy czworokątny.
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny.
Narysuj ostrosłup prawidłowy czworokątny i zaznacz w nim kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy. Oblicz sinus tego kąta mając dane: dł. wysokości bryły \(\displaystyle{ 7cm}\) i dł. krawędzi podstawy \(\displaystyle{ \sqrt{2}cm}\). Oblicz objętość tego ostrosłupa.
- Ivenesco
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 11:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 6 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny.
Pole podstawy:
\(\displaystyle{ s=(\sqrt{2})^{2}=2}\)
Wysokość:
\(\displaystyle{ h=7}\)
Objętość:
\(\displaystyle{ v=\frac{sh}{3}}\)
\(\displaystyle{ v=\frac{2*7}{3}=4\frac{2}{3}}\)
Objętość = \(\displaystyle{ 4\frac{2}{3}cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ tg=\frac{7}{1}=7}\)
\(\displaystyle{ tgx^{\circ}=7}\)
\(\displaystyle{ 7\approx tg82^{\circ}}\)
Kąt ma ok. \(\displaystyle{ 82^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ sin=\frac{7}{5\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ 5\sqrt{2}\approx7,071}\)
\(\displaystyle{ sin=\frac{7}{7,071}\approx0,990}\)
sin tego kąta \(\displaystyle{ \approx0,990}\)
\(\displaystyle{ s=(\sqrt{2})^{2}=2}\)
Wysokość:
\(\displaystyle{ h=7}\)
Objętość:
\(\displaystyle{ v=\frac{sh}{3}}\)
\(\displaystyle{ v=\frac{2*7}{3}=4\frac{2}{3}}\)
Objętość = \(\displaystyle{ 4\frac{2}{3}cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ tg=\frac{7}{1}=7}\)
\(\displaystyle{ tgx^{\circ}=7}\)
\(\displaystyle{ 7\approx tg82^{\circ}}\)
Kąt ma ok. \(\displaystyle{ 82^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ sin=\frac{7}{5\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ 5\sqrt{2}\approx7,071}\)
\(\displaystyle{ sin=\frac{7}{7,071}\approx0,990}\)
sin tego kąta \(\displaystyle{ \approx0,990}\)