ostrosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ja93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 7 paź 2011, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: J-in
Podziękował: 3 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: ja93 »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 5, a kąt płaski ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę 45stopni. Pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa jest równe:
a) 30 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
b) 20 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
c) 40 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
d) 25 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)

Bardzo proszę o pomoc, nie wyszła mi żadna z podanych odpowiedzi ;/
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: anna_ »

Wyszło mi \(\displaystyle{ 25 \sqrt{2} +25}\)
ODPOWIEDZ