pole stożków
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 1 raz
pole stożków
Wiem na jakiej zasadzie, ale nie wiem dokładnie jak wzorów użyć. Proszę o rozpoczęcie zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 1 raz
pole stożków
mam wyznaczyć l (ale jak, bo we wzorze na objętość nie ma tworzącej l), czy h ale przypadek odwrotny bo nie ma h w polu, czy r tylko, że mi wychodzą głupoty (chyba tu jest problem)
\(\displaystyle{ P= \pi\cdot r\cdot (r+ l)}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\cdot \pi \cdot r^{2} \cdot h}\)
\(\displaystyle{ P= \pi\cdot r\cdot (r+ l)}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\cdot \pi \cdot r^{2} \cdot h}\)
Ostatnio zmieniony 6 maja 2012, o 21:15 przez wojusu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
pole stożków
No masz przecież \(\displaystyle{ P = \frac{3Vl}{h}}\)
jakie musi być \(\displaystyle{ \frac{l}{h}}\) by \(\displaystyle{ P}\) było jak najmniejsze?
jakie musi być \(\displaystyle{ \frac{l}{h}}\) by \(\displaystyle{ P}\) było jak najmniejsze?
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 1 raz
pole stożków
przepraszam za moją niewiedzę, ale jak wyszło, że \(\displaystyle{ P= \frac{3Vl}{h}}\)
\(\displaystyle{ P= \left( \sqrt{ \frac{3V}{ \pi \cdot h} } \right)^{2} \cdot \pi + \sqrt{ \frac{3V}{ \pi \cdot h}} \cdot \frac{ \pi \cdot l}{1}}\) po podstawieniu
\(\displaystyle{ P= \left( \sqrt{ \frac{3V}{ \pi \cdot h} } \right)^{2} \cdot \pi + \sqrt{ \frac{3V}{ \pi \cdot h}} \cdot \frac{ \pi \cdot l}{1}}\) po podstawieniu
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
pole stożków
\(\displaystyle{ P= \pi\cdot r\cdot (r\cdot l)}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\cdot \pi \cdot r^{2} \cdot h}\)
niech \(\displaystyle{ S=\pi \cdot r^{2}}\)
wtedy:
\(\displaystyle{ P= S \cdot l}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\cdot S \cdot h}\)
zatem
\(\displaystyle{ S= \frac{3V}{h}}\)
po wstawieniu do \(\displaystyle{ P}\) mamy:
\(\displaystyle{ P= \frac{3Vl}{h}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\cdot \pi \cdot r^{2} \cdot h}\)
niech \(\displaystyle{ S=\pi \cdot r^{2}}\)
wtedy:
\(\displaystyle{ P= S \cdot l}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\cdot S \cdot h}\)
zatem
\(\displaystyle{ S= \frac{3V}{h}}\)
po wstawieniu do \(\displaystyle{ P}\) mamy:
\(\displaystyle{ P= \frac{3Vl}{h}}\)