oblicz w ostroslupie
-
- Użytkownik
- Posty: 240
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zagranica
- Podziękował: 7 razy
oblicz w ostroslupie
wysokosc prawidlowego ostroslupa czworakatnego ma dlugosc 5pierwiastkow z 6,a krawedz podsatawy 10cm. oblicz dlugosc krawedzi bocznej i miare kata jaki tworzy krawedzboczna z plaszczyzna podstawy
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
oblicz w ostroslupie
Narysuj sobie ten ostrosłup a wszystko zobaczysz
Oblicz sobie połowę długości przekątnej podstawy i z twierdzenia Pitagorasa obliczysz długość krawędzi tego ostrosłupa. Jak już to będziesz miała to łatwo obliczysz miarę tego kąta z funkcji trygonometrycznych
Oblicz sobie połowę długości przekątnej podstawy i z twierdzenia Pitagorasa obliczysz długość krawędzi tego ostrosłupa. Jak już to będziesz miała to łatwo obliczysz miarę tego kąta z funkcji trygonometrycznych
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
oblicz w ostroslupie
\(\displaystyle{ (5\sqrt{6})^{2}+(\frac{1}{2}{\cdot}10)^{2}=h^{2}}\)
h to wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ h^{2}+(\frac{1}{2}{\cdot}10)^{2}=x^{2}}\)
gdzie x to krawędź boczna
Kąt o który chodzi obliczysz z trójkąta równoramiennego o dwóch równych ramionach x oraz podstawie równej przekątnej kwadratu (podstawy ostrosłupa)
h to wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ h^{2}+(\frac{1}{2}{\cdot}10)^{2}=x^{2}}\)
gdzie x to krawędź boczna
Kąt o który chodzi obliczysz z trójkąta równoramiennego o dwóch równych ramionach x oraz podstawie równej przekątnej kwadratu (podstawy ostrosłupa)