Przetopienie trzech czworościanów foremnych na sześcian

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
matfizchem19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 maja 2012, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 8 razy

Przetopienie trzech czworościanów foremnych na sześcian

Post autor: matfizchem19 »

Trzy bryły w kształcie czworościanu foremnego o krawędzi 6 cm przetopiono na jeden sześcian. Oblicz krawędź tego sześcianu.
Oczywiście próbowałam liczyć to zadanie.
Obliczyłam wysokość tego czworościanu ze wzoru: \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)a i wyszło mi 2\(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) . Następnie wyprowadziłam wzór na objętość czworościanu i wyszło mi 216\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) . Jak powinnam teraz wyliczyć krawędź sześcianu? Znam wzór na objętość, jednak nie potrafię tego obliczyć. A może wcześniej popełniłam jakiś błąd? Z góry dziękuję za pomoc.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Przetopienie trzech czworościanów foremnych na sześcian

Post autor: kalwi »



źle policzyłaś objętość
matfizchem19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 maja 2012, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 8 razy

Przetopienie trzech czworościanów foremnych na sześcian

Post autor: matfizchem19 »

I teraz objętość wyszła mi \(\displaystyle{ 54 \sqrt{2}}\), a więc \(\displaystyle{ a ^{3}}\)=\(\displaystyle{ 54 \sqrt{2}}\), tak?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Przetopienie trzech czworościanów foremnych na sześcian

Post autor: wujomaro »

Dokładnie tak.
\(\displaystyle{ a ^{3}=54 \sqrt{2}}\)
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ