W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ a}\). Ściany boczne są trójkątami ostrokątnymi. Miara kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi jest równa \(\displaystyle{ 2 \alpha}\). Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
Wyszedł mi taki wynik: \(\displaystyle{ V= \frac{1}{12} \cdot a ^{2} \sqrt{3} \cdot \sqrt{ \frac{a ^{2}4\sin ^{2} \alpha }{4\sin ^{2} \alpha -1 }- \frac{3a ^{2} }{9} }}\)
Czy to jest dobry wynik?
Oblicz objętość ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Oblicz objętość ostrosłupa.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2012, o 20:51 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Sinus - \sin, symbol mnożenia - \cdot.
Powód: Sinus - \sin, symbol mnożenia - \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 28 kwie 2012, o 16:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łowicz
- Pomógł: 10 razy
Oblicz objętość ostrosłupa.
Wydaje mi się, że pod pierwiastkiem nie powinno być czwórki w liczniku. Sprawdź jeszcze raz.
Albo ja mam błąd, albo Ty
Albo ja mam błąd, albo Ty
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Oblicz objętość ostrosłupa.
Widziałem te rozwiązania, ale ja rozwiązałem to zadanie inaczej. Obliczyłem odcinek k-ten który jest jednym z ramion gdzie jest kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) i potem wysokość z pitagorasa . Niektórych czynności które są w tych odpowiedziach wg nie robiłem. I właśnie zastanawiam się czy różnica polega na tym że gdzieś sie pomyliłem, obliczyłem złą metodą lub czy wyszło mi lub kosiorowi dobrze tylko to trzeba jeszcze uprościć
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 28 kwie 2012, o 16:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łowicz
- Pomógł: 10 razy
Oblicz objętość ostrosłupa.
Rozwiązanie z CKE daje po prostym przekształceniu to, co mówiłem. Zatem oba rozwiązania są poprawne i nie wydaje mi się żeby ich sposób dochodzenia do rozwiązania był jedynym prawidłowym.
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Oblicz objętość ostrosłupa.
Aha Dzięki Więc pewnie gdzieś sie rachunkowo tylko pomyliłem skoro ty tam nie masz 4