Walec wpisany w stożek (ekstremum)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 1 raz
Walec wpisany w stożek (ekstremum)
Wyznacz długość promienia podstawy i wysokości walca wpisanego w stożek o danym promieniu postawy r, którego długość wysokości jest równa h, tak aby objętość walca była największa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Walec wpisany w stożek (ekstremum)
Wskazówka:
1. Zrób sobie rysunek - przekrój osiowy tych brył (prostokąt wpisany w trójkąt równoramienny) i oznacz na nim promień i wysokość walca odpowiednio przez \(\displaystyle{ R}\) oraz \(\displaystyle{ H}\)
2. Z podobieństwa odpowiednich trójkątów możesz napisać proporcję:
\(\displaystyle{ \frac{h}{r} = \frac{H}{r-R}}\)
i wyznaczyć z niej \(\displaystyle{ H=f(R)}\)
3. Teraz wstaw tą wartość do wzoru na objętość walca i otrzymasz funkcję:
\(\displaystyle{ V=f(R)}\)
4. Wyznacz dla jakiej wartości \(\displaystyle{ R}\) ta funkcja osiąga maksimum, następnie oblicz \(\displaystyle{ H}\) (patrz punkt 2)
1. Zrób sobie rysunek - przekrój osiowy tych brył (prostokąt wpisany w trójkąt równoramienny) i oznacz na nim promień i wysokość walca odpowiednio przez \(\displaystyle{ R}\) oraz \(\displaystyle{ H}\)
2. Z podobieństwa odpowiednich trójkątów możesz napisać proporcję:
\(\displaystyle{ \frac{h}{r} = \frac{H}{r-R}}\)
i wyznaczyć z niej \(\displaystyle{ H=f(R)}\)
3. Teraz wstaw tą wartość do wzoru na objętość walca i otrzymasz funkcję:
\(\displaystyle{ V=f(R)}\)
4. Wyznacz dla jakiej wartości \(\displaystyle{ R}\) ta funkcja osiąga maksimum, następnie oblicz \(\displaystyle{ H}\) (patrz punkt 2)