Proszę o rozw. 2 zadanek z działu Kula:)

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
TeoMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 22 lut 2007, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pozniej powiem
Podziękował: 7 razy

Proszę o rozw. 2 zadanek z działu Kula:)

Post autor: TeoMaster »

Witam. Jestem nowym na forum i mam zamiar z niego dużo korzystać.. Na początek mam pewny problem.. potrzebuję jedną czwórkę a moja nauczycielka zawsze jak bierze kogoś do tablicy, to ocenia:) Chciałbym sprobować! Są dwa zadanka.. proszę o pomoc;):):):):)

Zadanie 1.

Oblicz objętość i pole powierzchni kuli:
a) o promieniu\(\displaystyle{ 4\sqrt{9}}\)
b) o średnicy \(\displaystyle{ 16\sqrt{3}}\)
Proszę o dokładne obliczenia zrozumiale;)
Zadanie 2.

Oblicz długość promienia kuli:
a) o powierzchni 100\(\displaystyle{ \pi}\) \(\displaystyle{ cm^{2}}\)
b) o objętości 36 litrów.

Kod: Zaznacz cały

Proszę o dokładne napisanie co teraz obliczamy np. " objętość to: " . Bardzo prosze o szybką pomoc:)
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

Proszę o rozw. 2 zadanek z działu Kula:)

Post autor: Uzo »

Twoje zadania polegają tylko na podstawianiu do wzorów. Więc powiedz z czym masz dokładnie problem ? z komentarzami do zadań ?
TeoMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 22 lut 2007, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pozniej powiem
Podziękował: 7 razy

Proszę o rozw. 2 zadanek z działu Kula:)

Post autor: TeoMaster »

poprostu potrzebuję obliczenia do tych zadanek:(. Wszysstkie obliczenia co tutaj mi napiszecie przepisze do zeszytu i z nimi pójdę do tablicy.. więc prosze o pomoc:)
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Proszę o rozw. 2 zadanek z działu Kula:)

Post autor: Justka »

np.
AD.2
a)
\(\displaystyle{ P=100\pi\\
P=4 \pi r^2}\)


\(\displaystyle{ 100 \pi=4 \pi r^2}\)
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

Proszę o rozw. 2 zadanek z działu Kula:)

Post autor: Uzo »

Watpie ,żeby ktoś chciał po prostu napisać zadanie ZA Ciebie. Nic z tego nie wyniesiesz , jeśli nauczysz się później tego na pamięć a sam nad tym nie pomyślisz. Proponuje ,żebyś sam zrobił tutaj te zadania a jeżeli coś będzie nie tak to na pewno Cię poprawimy
TeoMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 22 lut 2007, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pozniej powiem
Podziękował: 7 razy

Proszę o rozw. 2 zadanek z działu Kula:)

Post autor: TeoMaster »

Watpie ,żeby ktoś chciał po prostu napisać zadanie ZA Ciebie. Nic z tego nie wyniesiesz , jeśli nauczysz się później tego na pamięć a sam nad tym nie pomyślisz. Proponuje ,żebyś sam zrobił tutaj te zadania a jeżeli coś będzie nie tak to na pewno Cię poprawimy
Masz rację, ale wogle nic z tego nie rozumiem. Nigdy figury nie były dla mnie łatwe.. a jeżeli byś mi te zadania rozwiązał to bym wiedzialem mniej więcej jak się robi.. a samemu te zadania nawet nie zaczne:/ Więc Uzo... pomóż..
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

Proszę o rozw. 2 zadanek z działu Kula:)

Post autor: Uzo »

Okej ja zrobie jedno najładniej jak umiem a jak sobie przemyślisz to reszte rozwiążesz bez problemu.

1. a)

Objętość kuli wyraża się wzorem :
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi R^{3}}\)
Wiadomo ,że
\(\displaystyle{ R=4\sqrt{9}}\)
czyli
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi (4\sqrt{9})^{3}}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ V=2304\pi}\)
Pole powierzchni całkowitej kuli wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ P=4\pi R^{2}}\)
Wiadomo ,że
\(\displaystyle{ R=4\sqrt{9}}\)
czyli
\(\displaystyle{ P=4\pi (4\sqrt{9})^{2}}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ P=576 \pi}\)
Odp. Objętość kuli wynosi \(\displaystyle{ V=2304\pi}\)
natomiast pole powierzchni całkowitej \(\displaystyle{ P=576 \pi}\).
TeoMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 22 lut 2007, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pozniej powiem
Podziękował: 7 razy

Proszę o rozw. 2 zadanek z działu Kula:)

Post autor: TeoMaster »

dzieki.. chyba wiem o co w tym chodzi ^^
ODPOWIEDZ