Długość promienia stożka..
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Długość promienia stożka..
Długość promienia stożka zmniejszono sześciokrotnie. Ile razy trzeba zwiększyć wysokość tej bryły by objętość nadal była taka sama?
Długość promienia stożka..
Rozpisz sobie wzór na objętość:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^2h=\frac{1}{3}\pi \left(\frac{r}{6}\right)^2\cdot h_1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^2h=\frac{1}{3}\pi \left(\frac{r}{6}\right)^2\cdot h_1}\)