Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) . Przekątne graniastosłupa są nachylone do płaszczyzny podstawy pod katami \(\displaystyle{ \beta}\) i \(\displaystyle{ \gamma \ ( \beta < \gamma )}\), a wysokość graniastosłupa ma długość \(\displaystyle{ H}\). Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Gdzie mam bład?
\(\displaystyle{ d _{1}}\)-krotsza przekatna podstawy
\(\displaystyle{ d _{2}}\)-dluzsza przekatna podstawy
\(\displaystyle{ \frac{H}{d _{2} }=\tg \beta}\)
\(\displaystyle{ d _{2} = \frac{H}{\tg \beta }}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{d _{1} }=\tg \gamma}\)
\(\displaystyle{ d _{1} = \frac{H}{\tg \gamma}}\)
\(\displaystyle{ P _{p} = \frac{1}{2} \sin \alpha d _{1} d _{2}=\frac{1}{2} \sin \alpha \frac{H}{\tg \gamma} \frac{H}{\tg \beta }}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{2} H ^{3} \sin \alpha \frac{1}{\tg \beta \tg \gamma}}\)
W odpowiedziach jest zupelnie inna odpowiedz
Olbisz objetosc ostroslupa
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Olbisz objetosc ostroslupa
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2012, o 19:05 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Olbisz objetosc ostroslupa
nie, tak nie sądze. uzylem wzoru do pola rownolegloboku. 1/2 razy dwie przekątne razy kąt ostry rownolegloboku.-- 27 kwi 2012, o 14:01 --aaa dobra juz rozumiem, bo to musi byc kąt miedzy przekątnymi a nie kąt rownolegloboku