kula zalana w stozku
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 13 razy
kula zalana w stozku
w model stozka, ktorego przekroj osiowy jest trojkatem rownobocznym, wlozono kule o promieniu dlugosci R i nalano wody zatapiajac ja (stozek ustawiony wierzcholkiem w dol). powierzchnia wody jest styczna do kuli. oblicz odleglosc powierzchni wody od wierzcholka stozka po wyjeciu kuli.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
kula zalana w stozku
\(\displaystyle{ V_{k} = \frac{4}{3} \pi R^{3} \,\,}\) ; \(\displaystyle{ a = 2 \sqrt{3} R \,\,}\); \(\displaystyle{ V_{s} = 3 \pi R^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{w} = V_{s} - V_{k} = \frac{5}{3} \pi R^{3}}\)
Woda utworzy stożek o promieniu r i wysokości h.
\(\displaystyle{ r = \frac{\sqrt{3}}{3} h \,\,}\) ; \(\displaystyle{ V_{w} = \frac{1}{3} \pi r^{2} h = \frac{5}{3} \pi R^{3}}\)
Podstawiamy r i wyznaczamy h
\(\displaystyle{ V_{w} = V_{s} - V_{k} = \frac{5}{3} \pi R^{3}}\)
Woda utworzy stożek o promieniu r i wysokości h.
\(\displaystyle{ r = \frac{\sqrt{3}}{3} h \,\,}\) ; \(\displaystyle{ V_{w} = \frac{1}{3} \pi r^{2} h = \frac{5}{3} \pi R^{3}}\)
Podstawiamy r i wyznaczamy h