przekrój graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
michal1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2007, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

przekrój graniastosłupa

Post autor: michal1988 »

ZADANIE

Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź dolnej podstawy i przeciwległy wierzchołek górnej podstawy . Płaszczyzna ta tworzy z podstawą kąt alfa , a pole otrzymanego przekroju wynosi S. Oblicz objętość graniastosłupa ..

Pomoże mi ktoś rozwiązać - na jutro mi jest potrzebne ? Bardzo bym prosił z góry dziękuje
martaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 40 razy

przekrój graniastosłupa

Post autor: martaa »

Pole podstway bedzie równe \(\displaystyle{ s\cdot cos\alpha}\), z tego możesz policzyć wysokość podstawy (niech to będzie h). Wtedy oczywiście wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H=h\cdot tg\alpha}\).
michal1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2007, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

przekrój graniastosłupa

Post autor: michal1988 »

dzięki bardzo Twoim jestem dłużnikiem ;p
ODPOWIEDZ