Kula wpisana w stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 24 lis 2011, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 1 raz
Kula wpisana w stożek
W stożek o wysokości 10 wpisano kulę o promieniu 4. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 15 kwie 2012, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów
- Pomógł: 15 razy
Kula wpisana w stożek
Zakładając, że jest to stożek prosty:
Rozpatrz przekrój poprowadzony prostopadle do podstawy stożka i przechodzący przez jego wierzchołek jako analogię trójkąta opisanego na okręgu. Następnie skorzystaj ze wzoru na promień okręgu wpisanego w trójkąt \(\displaystyle{ r= \frac{2P}{a+b+c}}\) i Tw. Pitagorasa.
//Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że kul wpisanych w stożek nie ma obecnie na maturze.
Rozpatrz przekrój poprowadzony prostopadle do podstawy stożka i przechodzący przez jego wierzchołek jako analogię trójkąta opisanego na okręgu. Następnie skorzystaj ze wzoru na promień okręgu wpisanego w trójkąt \(\displaystyle{ r= \frac{2P}{a+b+c}}\) i Tw. Pitagorasa.
//Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że kul wpisanych w stożek nie ma obecnie na maturze.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Kula wpisana w stożek
oznacz x jako promień podstawy. Obliczysz z Tw. Pitagorasa jedną część boku trójkąta. A potem do wzoru:
\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{a+b+c}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ 4= \frac{2 \cdot \frac{1}{2}2x \cdot 10 }{2x+2 \sqrt{5}+x+2 \sqrt{5}+x }}\)
Wyjdzie:
\(\displaystyle{ 4= \frac{20x}{4x+4 \sqrt{5} }}\)
x obliczasz z rozwiązania tego równania(najlepiej metodą proporcji) i otrzymasz promień podstawy. Do obliczenia pola całkowitego potrzebujesz tych wzorów:
\(\displaystyle{ P _{p}= \pi r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P _{b}= \pi rl}\)
\(\displaystyle{ P _{c}=P _{p}+P _{b}}\)
Ps Sorki za rysunek, ale nie jestem mistrzem painta
Pozdrawiam!