Objetosc stozka.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 17 razy
Objetosc stozka.
Tworzaca stozka ma dlugosc 16 i tworzy z wysokoscia stozka kat 30 stopni. Oblicz objetosc tego stozka.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Objetosc stozka.
Mamy trójkącik 30,60,90.
Tak więc:
\(\displaystyle{ r=\frac{l}{2}=8}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{l\sqrt{3}}{2}=8\sqrt{3}}\)
Dalej wystarczy podstawić do wzoru na objętość.
Tak więc:
\(\displaystyle{ r=\frac{l}{2}=8}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{l\sqrt{3}}{2}=8\sqrt{3}}\)
Dalej wystarczy podstawić do wzoru na objętość.