przekątna sześcianu
-
- Użytkownik
- Posty: 175
- Rejestracja: 31 gru 2011, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 1 raz
przekątna sześcianu
Jeżeli objętośc sześcianu jest równa \(\displaystyle{ 6 \sqrt{6}}\), to przekątna tego sześcianu jest równa \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\). --------> dlaczego jak mamy \(\displaystyle{ a^3 = 6 \sqrt{3}}\)to \(\displaystyle{ a = \sqrt{6} ?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
przekątna sześcianu
objętość \(\displaystyle{ a^3=6\sqrt6}\)
czyli \(\displaystyle{ a= \sqrt[3]{6\sqrt6}= \sqrt[3]{(\sqrt6)^3}=\sqrt6}\)
przekątna sześcianu to \(\displaystyle{ a\sqrt3}\) czyli \(\displaystyle{ \sqrt6 \cdot \sqrt3=\sqrt2 \cdot \sqrt3 \cdot \sqrt3=3\sqrt2}\)
czyli \(\displaystyle{ a= \sqrt[3]{6\sqrt6}= \sqrt[3]{(\sqrt6)^3}=\sqrt6}\)
przekątna sześcianu to \(\displaystyle{ a\sqrt3}\) czyli \(\displaystyle{ \sqrt6 \cdot \sqrt3=\sqrt2 \cdot \sqrt3 \cdot \sqrt3=3\sqrt2}\)