Jak obliczyć najmniejsze pole powierzchni?

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mk32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 kwie 2012, o 14:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Jak obliczyć najmniejsze pole powierzchni?

Post autor: mk32 »

Mam pewną objętość np. V=19. Chciałbym zamknąć ją w bryle o jak najmniejszym polu powierzchni. Jest na to jakiś wzór?
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Jak obliczyć najmniejsze pole powierzchni?

Post autor: Glo »

Zależy, jaka ma to być bryła. Zwracając się ku fizyce, można dokonać obserwacji, że przykładowo odrobiny rozlanej rtęci będą dążyły (w miarę możliwości) do utworzenia kulistych kropelek, gdyż praca wymagana do utworzenia takiej powierzchni jest minimalna - kula ma najmniejszą powierzchnię w stosunku do objętości. To taka ciekawostka, a co do pytania - zleży to od rodzaju bryły, podaj go, a coś wymyślimy.
mk32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 kwie 2012, o 14:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Jak obliczyć najmniejsze pole powierzchni?

Post autor: mk32 »

Ujmę to w ten sposób. Mam 19 klocków o kształcie sześcianu, które chcę ułożyć w taki sposób, by utworzona z nich bryła miała jak najmniejszą powierzchnię. Na piechotę jestem w stanie to sobie policzyć i wiem, że najmniejsze pole powierzchni, w tym konkretnym przypadku wynosi 46 (prostopadłościan o wymiarach 3,3,2 plus jeden dodatkowy klocek, który mogę dołączyć do tego prostopadłościanu w dowolnym miejscu). Żeby była jasność - nie chodzi mi o kształt tej bryły (wiadomo, że siłą rzeczy musi to być jakiś prostopadłościan o podstawie kwadratu (w pewnych przypadkach sześcian), ewentualnie z jakąś ilością dodatkowych klocków), tylko o wzór, do którego po podstawieniu V=19 otrzymam P=46.
ODPOWIEDZ