Próbuję rozgryźć mały problem, mianowicie, jaka jest odległość między 2 punktami na ziemi w skali mikro czyli od 100 do 10 000m.
Zmierzyłem sobie koordynaty 2 punktów za pomocą bardzo dokładnego gps'a.
P1.:
51.43'415
17.50'690
czyli
51.723583
17.844833
P2.:
51.43'412
17.50'780
czyli
51.723533
17.846333
Odległość między tymi punktami zmierzona dość dokładnym dalmierzem to prawie 100m
Odległość obliczona za pomocą strony: to 104m
Odległość jaką oblicza mi Google Maps między tymi punktami to 130m
A odległość jaką ja obliczyłem to 170m
Więc gdzie jest popełniony mój błąd:
(wiem że ziemia to sfera ale przy takich odległościach nie powinno mieć to znaczenia)
Z Pitagorasa odległość między punktami wyszła mi 0.0015 stopni, lub inaczej 0,009306 minut
Korzystając z wiki wiadomo że:
1° = 60′ = 3600″
oraz 1 stopień to 111196,672 m
czyli pomnożyłem 0.0015 x 111196,672 = 166,795 m
Gdzie jest mój błąd ? i jak to najłatwiej obliczyć ?
Każda wskazówka będzie pomocna !
Odległość między dwoma punktami na ziemi.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Odległość między dwoma punktami na ziemi.
Dla szerokości geograficznej ten przelicznik będzie ok, ale dla długości geograficznej jeszcze trzeba pomnożyć przez \(\displaystyle{ \cos \varphi}\), gdzie \(\displaystyle{ \varphi}\) to szerokość geograficzna. Musisz najpierw policzyć długości obu boków, a dopiero potem korzystać z tw. Pitagorasa.matzo pisze: oraz 1 stopień to 111196,672 m
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 30 gru 2007, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów
- Podziękował: 15 razy
Odległość między dwoma punktami na ziemi.
ok:
A = 0.00005
B = cos(51)x0.00150
|AB| = _/(A^2) * (B^2)' = 9.45x10^-4
|AB| * 111196,672 = 105,1 m
Czyli się zgadza, dzięki !
A = 0.00005
B = cos(51)x0.00150
|AB| = _/(A^2) * (B^2)' = 9.45x10^-4
|AB| * 111196,672 = 105,1 m
Czyli się zgadza, dzięki !