Ostrosłup :wykaż że

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
maromaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 25 paź 2011, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk

Ostrosłup :wykaż że

Post autor: maromaro »

W ostrosłupie prawidłowym czworokatnym kąt nachylenia krawędzi do podstawy jest równy \(\displaystyle{ \alpha.}\)Wykraż że
\(\displaystyle{ \cos\beta= \frac{-1}{1+2\tan^2\alpha}}\) gdzie\(\displaystyle{ \beta}\)jest kątem miedzy sasiednimi scianami bocznymi.
ODPOWIEDZ