Witam, mam problem z trzema małymi zadankami z funkcji trygonometrycznych:
1. Przekątna prostopadłościanu tworzy z krawędziami wychodzącymi z tego samego wierzchołka kąty \(\displaystyle{ \alpha , \beta ,\gamma}\). Uzasadnij, że:
\(\displaystyle{ \cos^{2} \alpha + \cos ^{2} \beta + \cos ^{2} \gamma = 1}\)
2. Z wierzchołka sześcianu poprowadzono półprostą prostopadłą do przekątnej sześcianu, dzielącą ją na 2 odcinki. Oblicz stosunek długości tych odcinków.
3. Kule o promieniu 41 cm przecięto płaszczyzną odległą od środka kuli o 9cm.
a)oblicz pole otrzymanego przekroju;
b)o ile procent pole przekroju jest mniejsze od pola kola wielkiego kuli?
Z góry wielkie dzięki, bo totalnie nie wiem jak sie za nie zabrac
kąty w prostopadłościanie, stosunek długości boków sześcianu
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 mar 2011, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
kąty w prostopadłościanie, stosunek długości boków sześcianu
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, o 21:00 przez misiuu67, łącznie zmieniany 2 razy.
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
kąty w prostopadłościanie, stosunek długości boków sześcianu
... 5cacb.html
\(\displaystyle{ \frac{a}{d}=\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{d} =\cos \beta}\)
\(\displaystyle{ \frac{c}{d}=\cos\gamma}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{a}{d} \right) ^{2}+\left( \frac{b}{d} \right) ^{2}+\left( \frac{c}{d} \right) ^{2} =}\).....
Oblicz przekątną d prostokąta i uzasadnij równość.
-- 15 kwi 2012, o 22:36 --
zad 2
... c2041.html
Trójkąty ABD i ACD są podobne,więc
\(\displaystyle{ \frac{x}{a \sqrt{2} }= \frac{h}{a}}\)
ale wiemy z twierdzenia o wysokości w trójkącie prostokątnym poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego,że
\(\displaystyle{ h= \sqrt{xy}}\)
więc
\(\displaystyle{ \frac{x}{a \sqrt{2} }= \frac{ \sqrt{xy} }{a}}\)
stąd oblicz stosunek x do y-- 15 kwi 2012, o 22:59 --zad 3
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4da ... 34ed7.html
Z tw Pitagorasa oblicz r.
\(\displaystyle{ \frac{a}{d}=\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{d} =\cos \beta}\)
\(\displaystyle{ \frac{c}{d}=\cos\gamma}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{a}{d} \right) ^{2}+\left( \frac{b}{d} \right) ^{2}+\left( \frac{c}{d} \right) ^{2} =}\).....
Oblicz przekątną d prostokąta i uzasadnij równość.
-- 15 kwi 2012, o 22:36 --
zad 2
... c2041.html
Trójkąty ABD i ACD są podobne,więc
\(\displaystyle{ \frac{x}{a \sqrt{2} }= \frac{h}{a}}\)
ale wiemy z twierdzenia o wysokości w trójkącie prostokątnym poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego,że
\(\displaystyle{ h= \sqrt{xy}}\)
więc
\(\displaystyle{ \frac{x}{a \sqrt{2} }= \frac{ \sqrt{xy} }{a}}\)
stąd oblicz stosunek x do y-- 15 kwi 2012, o 22:59 --zad 3
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4da ... 34ed7.html
Z tw Pitagorasa oblicz r.