Trójkąt ostrokątny równoramienny obracamy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
j4n3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z szkoły
Podziękował: 10 razy

Trójkąt ostrokątny równoramienny obracamy

Post autor: j4n3k »

Witam, mam problem podpunktem b) wiecie jak to wykazać?

Trójkąt ostrokątny równoramienny obracamy dookoła podstawy. Objętość otrzymanej bryły oznaczamy przez \(\displaystyle{ V_1}\), a pole powierzchni całkowitej przez \(\displaystyle{ P_1}\). Następnie ten sam trókąt obracamy dookoła prostej przechodzącej przez wierzchołek trójkąta i równoległej do podstawy. Objętość otrzymanej w tym przypadku bryły oznaczamy przez \(\displaystyle{ V_2}\), a pole powierzchni całkowitej przez \(\displaystyle{ P_2}\).

a) oblicz \(\displaystyle{ \frac{V_2}{V_1}}\)

b) Wykaż, że \(\displaystyle{ 1< \frac{P_2}{P_1} < 1+ \sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, o 11:12 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Trójkąt ostrokątny równoramienny obracamy

Post autor: »

Jeśli oznaczysz sobie podstawę trójkąta przez \(\displaystyle{ 2a}\), a wysokość przez \(\displaystyle{ h}\), to z tego, że trójkąt jest ostrokątny wynika, że \(\displaystyle{ h>a}\).

Wykorzystaj to do wykazania prawej nierówności (lewa jest oczywista).

Q.
ODPOWIEDZ