Czy da się obliczyć..
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Czy da się obliczyć..
Czy da się obliczyć ile razy powiększyło się pole całkowite walca jeżeli jego promień podstawy zwiększył się dwukrotnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Czy da się obliczyć..
Napewno się nie da? A jeśli zapiszemy tak \(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{(2r+l)}{(r+l)}}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Czy da się obliczyć..
Jeszcze pola podstaw dodaj. Wzorem się da, nie ma sprawy, tylko nie wiesz ile jest to "o ile" nie znając wartości promienia i wysokości.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Czy da się obliczyć..
Niby jak skróciłeś?
Pole powierzchni całkowitej walca:
\(\displaystyle{ 2 \pi r^2 + 2 \pi r h}\)
Pole po podwojeniu promienia:
\(\displaystyle{ 2 \pi (2r)^2 + 2 \pi (2r) h = 8\pi r^2 + 4 \pi rh}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \frac{8\pi r^2 + 4 \pi rh}{2 \pi r^2 + 2 \pi r h}}\)
i wiele nie skrócisz...
edit: No tak, mamy to samo. Z pytania zrozumiałem, że oczekujesz konkretnej odpowiedzi na pytanie (liczbowej), a nie wzoru.
Pole powierzchni całkowitej walca:
\(\displaystyle{ 2 \pi r^2 + 2 \pi r h}\)
Pole po podwojeniu promienia:
\(\displaystyle{ 2 \pi (2r)^2 + 2 \pi (2r) h = 8\pi r^2 + 4 \pi rh}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \frac{8\pi r^2 + 4 \pi rh}{2 \pi r^2 + 2 \pi r h}}\)
i wiele nie skrócisz...
edit: No tak, mamy to samo. Z pytania zrozumiałem, że oczekujesz konkretnej odpowiedzi na pytanie (liczbowej), a nie wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Czy da się obliczyć..
\(\displaystyle{ = \frac{4 \pir(2r+h) }{2 \pi r(r+h)} =2 \frac{2r+h}{r+h}}\) sory że tak długo pisze z komórki