Stożek i kula

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Reebook92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 lut 2012, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Stożek i kula

Post autor: Reebook92 »

i jeszcze mam takie jedno zadanie.

Promień podstawy stożka ma długość 3 i jest dwa razy krótszy od tworzącej. Oblicz pole powierzchni kuli opisanej na tym stożku.

r=3
l=6
tyle tylko zrobiłem bo nie wiem jak się zabrać do tego zadania ponieważ nie byłem na tej lekcji. Mógłby ktoś mi to wyjaśnić jak takie zadania się robi.
Hassgesang
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 17 razy

Stożek i kula

Post autor: Hassgesang »

To konkretne zadanie redukuje się do płaszczyzny:
Jeżeli na trójkącie równoramiennym o podstawie 6 i ramieniu dwa razy dłuższym niż połowa podstawy (= 6) opisano okrąg, to jaki jest promień okręgu?

Masz promień = masz powierzchnię kuli
Reebook92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 lut 2012, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Stożek i kula

Post autor: Reebook92 »

Hassgesang pisze:To konkretne zadanie redukuje się do płaszczyzny:
Jeżeli na trójkącie równoramiennym o podstawie 6 i ramieniu dwa razy dłuższym niż połowa podstawy (= 6) opisano okrąg, to jaki jest promień okręgu?

Masz promień = masz powierzchnię kuli
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2012, o 15:40 przez Reebook92, łącznie zmieniany 1 raz.
Hassgesang
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 17 razy

Stożek i kula

Post autor: Hassgesang »

Wysokość nie będzie równa 5. Pokaż rachunki.
Reebook92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 lut 2012, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Stożek i kula

Post autor: Reebook92 »

Hassgesang pisze:Wysokość nie będzie równa 5. Pokaż rachunki.
Wiem właśnie pomyliłem się
\(\displaystyle{ h=3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ R=2 \sqrt{3}}\)

wielkie dzięki
ODPOWIEDZ