ostrosłup układ równań

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zenek781
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 31 gru 2011, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 1 raz

ostrosłup układ równań

Post autor: zenek781 »

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości \(\displaystyle{ 48 cm^3}\). Ściana boczna jest nachylona do podstawy pod takim kątem \(\displaystyle{ \alpha}\), że \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{4}{3}}\). Wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa. -------------> w odp mam taki układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{3}a^2h = 48 \\ \frac{2h}{a} = \frac{4}{3} \end{cases}}\) - nie rozumiem dlaczego w dolnej części jest \(\displaystyle{ 2h}\), zamiast samo \(\displaystyle{ h}\).
Awatar użytkownika
janka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

ostrosłup układ równań

Post autor: janka »

\(\displaystyle{ \frac{H}{ \frac{1}{2}a }=\tg \alpha}\)

stąd

\(\displaystyle{ \frac{2H}{a}=\tg \alpha}\)
ODPOWIEDZ