Obicz objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
Obicz objętość ostrosłupa
Podstawą ostrosłupa ABCDW jest prostokąt ABCD. Krawędź boczna DW jest wysokością tego ostrosłupa. Krawędzie boczne AW, BW i CW mają następujące długości: |AW|=6, |BW|=9, |CW|=7. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Obicz objętość ostrosłupa
Wskazówka:
Skorzystaj z tw. Pitagorasa dla trzech trójkątów: ADW, BDW i CDW (trzy równania i trzy niewiadome)
Skorzystaj z tw. Pitagorasa dla trzech trójkątów: ADW, BDW i CDW (trzy równania i trzy niewiadome)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
Obicz objętość ostrosłupa
\(\displaystyle{ y^{2}}\) \(\displaystyle{ \mathrm{+}}\) \(\displaystyle{ H^{2}}\) \(\displaystyle{ \mathrm{=}}\) \(\displaystyle{ 6^{2}}\)
\(\displaystyle{ z^{2}}\) \(\displaystyle{ \mathrm{+}}\) \(\displaystyle{ H^{2}}\) \(\displaystyle{ \mathrm{=}}\) \(\displaystyle{ 9^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\) \(\displaystyle{ \mathrm{+}}\) \(\displaystyle{ H^{2}}\) \(\displaystyle{ \mathrm{=}}\) \(\displaystyle{ 7^{2}}\)
\(\displaystyle{ z^{2}}\) \(\displaystyle{ \mathrm{+}}\) \(\displaystyle{ H^{2}}\) \(\displaystyle{ \mathrm{=}}\) \(\displaystyle{ 9^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\) \(\displaystyle{ \mathrm{+}}\) \(\displaystyle{ H^{2}}\) \(\displaystyle{ \mathrm{=}}\) \(\displaystyle{ 7^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Obicz objętość ostrosłupa
Zauważ, że \(\displaystyle{ z}\) jest przekątną podstawy (prostokąta), czyli:
\(\displaystyle{ z^2=x^2+y^2}\)
Otrzymasz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y^2+H^2=6^2 \\ x^2+y^2+H^2=9^2 \\ x^2+H^2=7^2 \end{cases}}\)
Teraz wystarczy odjąć pierwsze równanie od drugiego i obliczyć \(\displaystyle{ x}\) oraz odjąć trzecie równanie od drugiego i obliczyć \(\displaystyle{ y}\)
\(\displaystyle{ z^2=x^2+y^2}\)
Otrzymasz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y^2+H^2=6^2 \\ x^2+y^2+H^2=9^2 \\ x^2+H^2=7^2 \end{cases}}\)
Teraz wystarczy odjąć pierwsze równanie od drugiego i obliczyć \(\displaystyle{ x}\) oraz odjąć trzecie równanie od drugiego i obliczyć \(\displaystyle{ y}\)