Witam serdecznie.
Mam dla was takie ładne zadanko :
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy długości a i krawędzi bocznej nachylonej do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do niej pod kątem beta. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Obliczyłem dlugość krawędzi bocznej \(\displaystyle{ l= \frac{ \sqrt{3} }{3cos\alpha} a}\)
Zrobiłem rysunek ,ale jakoś nie mam zamysłu jak obliczyć wysokość tego przekroju .
Liczę na Waszą pomoc
nie jestem pewien poprawności zaznaczenia tego przekroju :
ostrosłup trojkatny i przkrój
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 19 lis 2006, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łomża
- Podziękował: 4 razy
ostrosłup trojkatny i przkrój
Droga anna_, dziękuję za podesłanie linku, jednak, nie zostały rozwiane moje wszystkie wątpliwości,
ponieważ,wg mnie
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }{sin[180^o-(\alpha+\beta)]} = \frac{h}{\sin(\beta)}}\)
jest tutaj błąd, wg mnie poprawny będzie taki zapis:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }{sin[180^o-(\alpha+\beta)]} = \frac{h}{\sin(\alpha)}}\)
ponieważ,wg mnie
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }{sin[180^o-(\alpha+\beta)]} = \frac{h}{\sin(\beta)}}\)
jest tutaj błąd, wg mnie poprawny będzie taki zapis:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }{sin[180^o-(\alpha+\beta)]} = \frac{h}{\sin(\alpha)}}\)