obliczenie objętości ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
obliczenie objętości ostrosłupa
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając długość krawędzi podstawy \(\displaystyle{ 6}\) i miarę \(\displaystyle{ 120 ^\circ}\) kąta między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi. Chcę zrobić innym sposobem niż autor w książce. Więc najpierw z twierdzenia kosinusów wyznaczam wysokość ściany bocznej padającej na krawedź boczną ostrosłupa. I ta wysokość to \(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}}\) Wyznaczam z pitagorasa ten kawałek krawędzi bocznej i wychodzi mi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\) Jak wyznaczyć długość krawędzi ? Potrzebne mi to do obliczenia wysokości ściany bocznej a potem do wysokości ostrosłupa. Na pewno pójdzie z podobieństwa trójkątów ale da radę inaczej ?
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2012, o 10:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
obliczenie objętości ostrosłupa
Obliczenia wykonane do tej pory masz dobre, nie potrzebnie z twierdzenia kosinósów sie męczyć tą wysokość można też wyznaczyć za pomocą sinusa
\(\displaystyle{ \sin60^{o} = \frac{3 \sqrt{2}}{x}}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ x= 2 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ x}\) - wysokość padająca na ścianą boczną
narysuj sobie ścianę boczną i wysokość którą sobie obliczyłeś podającą na krawędź ściany bocznej i oznaczmy tą krawędź jako \(\displaystyle{ b}\) to zauważysz że:
\(\displaystyle{ b^{2} = \left( 2 \sqrt{6} \right) ^{2} + \left( b - 2 \sqrt{3}\right)^{2}}\)
\(\displaystyle{ b^{2} = 24 + b^{2} - 4b \sqrt{3} + 12}\)
\(\displaystyle{ 4b \sqrt{3} = 36}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{36}{4 \sqrt{3}}= 3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin60^{o} = \frac{3 \sqrt{2}}{x}}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ x= 2 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ x}\) - wysokość padająca na ścianą boczną
narysuj sobie ścianę boczną i wysokość którą sobie obliczyłeś podającą na krawędź ściany bocznej i oznaczmy tą krawędź jako \(\displaystyle{ b}\) to zauważysz że:
\(\displaystyle{ b^{2} = \left( 2 \sqrt{6} \right) ^{2} + \left( b - 2 \sqrt{3}\right)^{2}}\)
\(\displaystyle{ b^{2} = 24 + b^{2} - 4b \sqrt{3} + 12}\)
\(\displaystyle{ 4b \sqrt{3} = 36}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{36}{4 \sqrt{3}}= 3 \sqrt{3}}\)