Ostrosłup w sześcianie.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 31 sty 2006, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z okolicy ;d
- Podziękował: 14 razy
Ostrosłup w sześcianie.
W szescianie ktorego krawedz ma dlugosc 1 polaczono wszystkie wierzcholki dolnej podstawy z jednym z wierzcholkow gornej podstawy i w ten sposob otrzymano ostroslup . Oblicz miare kata miedzy tymi scianami bocznymi ostroslupa ktore nie sa prostopadle do jego podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 31 sty 2006, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z okolicy ;d
- Podziękował: 14 razy
Ostrosłup w sześcianie.
Hmm Jesteś pewny, że dobrze zaznaczyłeś ten kąt, jaki Ci wyszedł wynik, bo w odpowiedzi mam 120 stopni.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 31 sty 2006, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z okolicy ;d
- Podziękował: 14 razy
Ostrosłup w sześcianie.
I jak udało się ?soku11 pisze:Sory za wprowadzenie w blad Zle sie doczytalem. Tam ma byc kat miedzy tymi scianami a nie scianami a podstawa :/ Sprobuje to zaraz robic POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Ostrosłup w sześcianie.
Sprawdz ten rysunek:
Szukalem teraz zaleznosci drugiej by wyszlo cos zwiazane z katem 60 stopni, ale jakos mi nie idzie Moze trzeba wyznaczyc wysokosc jednej sciany bocznej tylko szczerze mowiac nie wiem czy to wyjdzie bo jak zauwazyles z wzoru Herona p wyjdzie:
\(\displaystyle{ p=\frac{\sqrt{3}+\sqrt{2}+1}{2}}\)
Jeszcze cos pokombinuje... Moze wyjdzie POZDRO
Szukalem teraz zaleznosci drugiej by wyszlo cos zwiazane z katem 60 stopni, ale jakos mi nie idzie Moze trzeba wyznaczyc wysokosc jednej sciany bocznej tylko szczerze mowiac nie wiem czy to wyjdzie bo jak zauwazyles z wzoru Herona p wyjdzie:
\(\displaystyle{ p=\frac{\sqrt{3}+\sqrt{2}+1}{2}}\)
Jeszcze cos pokombinuje... Moze wyjdzie POZDRO
- marrtusska
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 12 lut 2007, o 20:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: białystok
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
Ostrosłup w sześcianie.
oznaczylam tym samym kolorem odcinki o tej samej dlugosci..tak dla ulatwienia;) zauwaz ze trojkat ABC' jest prostokatny(kat prosty przy B) obliczasz z pitagorasa AC' ktore wynosi \(\displaystyle{ \sqrt {3}}\) . nastepnie obliczasz h , porownujac pole trojkata ABC' liczac je z najlatwiejszego wzoru tylko w 2 wariantach:) : 0,5 × \(\displaystyle{ \sqrt{2} = 0.5 × \sqrt{3} × h => h = \frac{\sqrt{6}}{3}}\) .nastepnie z tw cos. obliczasz kat \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ 2 = \frac{12}{9}}\) \(\displaystyle{ ( 1 - cos alfa ) => cos alfa= - \frac{1}{2} => \alpha = 120°}\)
\(\displaystyle{ 2 = \frac{12}{9}}\) \(\displaystyle{ ( 1 - cos alfa ) => cos alfa= - \frac{1}{2} => \alpha = 120°}\)