Objętość stożka (dana powierzchnia boczna)
- mateusz3
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 18 wrz 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 29 razy
Objętość stożka (dana powierzchnia boczna)
Pole powierzchni bocznej stożka wynosi \(\displaystyle{ 65 \Pi cm^{2}}\). Wysokość stożka ma długość 12cm. Oblicz objętość tego stożka.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Objętość stożka (dana powierzchnia boczna)
\(\displaystyle{ rl\pi=65\pi}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{65}{l}}\)
I Pitagoras:
\(\displaystyle{ r^{2}+h^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{65}{l})^{2}+144=l^{2}}\)
Jedyne dodatnie l:
\(\displaystyle{ l=13}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ r=5}\)
Dalej już chyba sobie poradzisz.
\(\displaystyle{ r=\frac{65}{l}}\)
I Pitagoras:
\(\displaystyle{ r^{2}+h^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{65}{l})^{2}+144=l^{2}}\)
Jedyne dodatnie l:
\(\displaystyle{ l=13}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ r=5}\)
Dalej już chyba sobie poradzisz.