Mam zadanie dotyczące objętości walca
Kwadratowa kartka papieru o boku \(\displaystyle{ 2 \pi}\) jest rozwinięciem powierzchni bocznej pewnego walca. Mam obliczyć jego objętość.
Rozumiem, że to \(\displaystyle{ 2 \pi}\) jest wysokością tego walca i obwodem podstawy. Z wyliczeń jakie przeprowadziłem wynikło, że \(\displaystyle{ r= \pi}\), dalej utknąłem, bo coś robię chyba nie tak, bo żadna odpowiedz się mi nie pokrywa z moimi wyliczeniami
Z góry dziękuję za pomoc
Objętość walca
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 11:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Objętość walca
Obwód to \(\displaystyle{ 2\pi r}\), zatem promień wynosi 1. Z kolei wysokość wynosi \(\displaystyle{ 2\pi}\), gdyż w walcu tworząca jest równa wysokości.
\(\displaystyle{ V=P_{podstawy} \cdot H = \pi r^{2} \cdot 2\pi = 2\pi^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{podstawy} \cdot H = \pi r^{2} \cdot 2\pi = 2\pi^{2}}\)