Oblicz objętość prostopadłościanu.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
rzeznik997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 27 lut 2012, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Oblicz objętość prostopadłościanu.

Post autor: rzeznik997 »

Przekątna prostopadłościanu ma długość d i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α, a z płaszczyzną jednej ze ścian bocznych kąt β. Oblicz objętość prostopadłościanu.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz objętość prostopadłościanu.

Post autor: anna_ »

193153.htm#p709482
rzeznik997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 27 lut 2012, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Oblicz objętość prostopadłościanu.

Post autor: rzeznik997 »

widzialem ten temat ale nie rozumiem rozwiązania
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz objętość prostopadłościanu.

Post autor: anna_ »

AU
AU
df5b77cae4ecb56a.png (15.31 KiB) Przejrzano 84 razy
[/url]

Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
Z trójkąta \(\displaystyle{ ACC'}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{h}{d}}\)
\(\displaystyle{ h=d\sin\alpha}\)

Obliczam \(\displaystyle{ a}\)
Z trójkąta \(\displaystyle{ ABC'}\)
\(\displaystyle{ \sin\beta= \frac{a}{d}}\)
\(\displaystyle{ a=d\sin\beta}\)

Obliczam \(\displaystyle{ b}\)
Z trójkąta \(\displaystyle{ ACC'}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{|AC|}{d}}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{ \sqrt{a^2+b^2} }{d}}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2=d^2\cos^2\alpha}\)
\(\displaystyle{ (d\sin\beta)^2+b^2=d^2\cos^2\alpha}\)
\(\displaystyle{ b^2=d^2\cos^2\alpha-d^2\sin^2\beta}\)
\(\displaystyle{ b=d \sqrt{\cos^2\alpha-\sin^2\beta}}\)
ODPOWIEDZ